torsdag 30. april 2009

En Rose til helgen

Bildene i dag syns jeg er ekstra vakre. Det er ikke jeg selv som har tatt dem. Jeg har et canon speilrefleks digitalt kamera, men jeg har ikke vært så flink å bruke det i det siste. Har blitt mest mobilblogging, huff.
.
.
Men nå har jeg fått en egen personlig fotograf her i Lisemorhaven. Det er Tonjelurien, niesen min på 17, som elsker å ta bilder. Hun blir bare bedre og bedre, og har nå begynt å redigere og eksperimentere. Hver gang hun kommer opp til meg sier hun : skal jeg ta noen bilder tante Lise, er det noe spesielt du trenger til bloggen ? Og det er det jo ofte. Hun tar nydelige familiebilder, og bilder av ungene mine også, gjerne i familiebesøk der jeg har det travelt og ikke rekker det selv. Det er veldig kjekt å ha en husfotograf, det kan jeg bare si, helt supert.

.

.
Niesen min var min faste hagehjelper de første årene vi bodde her, og hun elsker å stikke innom, når hun har tid, for å sitte i hagen og drikke te. Eller som nå ta bilder inne. Men hun er jo en travel ungdom, så noen bilder får jeg vel ta selv også fremover.

.
.
Jeg syns alle fortjener en rose til helgen, denne har jeg fått av engelen min.
Jeg sender den til dere alle og ønsker samtidig alle bloggvenner og andre venner en
.
GOD HELG.

mandag 27. april 2009

En time med mye morro : Ramsløk, til nytte og glede.

På lørdag mens jeg sjauet i hagen og passet en haug med unger, ville min søster ha meg med for å plukke ramsløk. Hun har en grei venninne som vet hvor de vokser. Jeg fikk desverre ikke anledning til å være med, men syntes det var litt dumt. Jeg hadde jo hørt om denne ramsløken, og det stod faktisk en artikkel om den i Bergens Tidende samme dag. Min søster mente derfor at det var avgjørende å få plukket dem denne dagen, for nå som alle fikk vite om denne planten var det antakelig tomt på søndag. Hun dro avgårde, mens jeg fylte blomsterurne etter blomsterurne, tok stoffet over stolene mine, kostet, ryddet og priklet småplanter. Rundt hjørnet hoppet og hoiet barna på trampolinen.






I nitiden om kvelden kom min søster med en hel pose ramsløk hun hadde plukket til meg, noe jeg syntes var enestående snilt, for hun har en vond rygg som er veldig kranglete for tiden, så slike aktiviteter får hun svi for senere. Nå hadde hun hvilt seg og kom for å lære meg opp. Man tager en kjøkkenmaskin, og solsikkeolje eller rapsolje, strør litt salt over og lar maskinen mose det til en dressing. Det ser litt grisete ut, men det er bare fordi ikke alt gikk nedi første omgang, så vi måtte ta tre omganger. Midt i omgang to gikk det opp for meg at dette måtte blogges. Med dårlig mobil riktignok, men dog.







Så er det bare å fylle på glassflasken og skru igjen korken. Oppbevares i kjøleskapet og varer i følge min søster et år. Men min er nok tom lenge før det. Men det er sterke saker, det skal ikke mye til. Vi måtte selvfølgelig prøve å lage bagetter med smørog ramsløk med en gang. Med tomat og ost på toppen ble det en hel liten forrett, og den skal jeg pøve på klubben neste gang.


Slik fikk vi avsluttet kvelden med deilig mat. Jeg følte meg nesten som en bondekone der jeg satt. Herlig smakte det også. Bildene av ramsløkflasken og smøret er tatt i Lisemorshave, som snart er tilbake til forrige års prakt, hurra : )






Nyt bildene og prøv gjerne dere også. Ramsløken må plukkes om våren, helst. Søndag brukte vi dette som dressing på salaten, deilig, men sterkt. Neste gang tar jeg mer olje i, gitt.


Her eller her kan du lese mer om ramsløk.








Velbekomme : )





søndag 26. april 2009

Mens vi venter gjelder det å forberede seg

På at sommervarmen skal sette inn for fullt. Men her i Bergen trenger vi ikke vente lenger. Det har vært nydelig vær med sol og såpass med varmegrader at har du en lun krok i hagen går det an å sole seg. I dag har jeg jobbet i hagen i bare singlet og joggebukse, herlig. Bilder følger fortløpende i uken, men en liten titt nå skal dere få se : )
I hagen har jeg en bitteliten Magnoliabusk. Den er praktfull akkurat nå, og i år har den stått lenge, for den slapp å regne vekk, hurra !!!!! Jeg har hatt den i fem år, men den har ikke akkurat blitt større. Men fin når den blomstrer er den i hvrtfall :)


Er det rart man blir hage-entusiast når det er dette synet som møter en i hagen ? Detblir ikke bedre enn dette : ) Men det sier jeg om alt hele sesongen etterhvert som det kommer (ler)


Man trenger ikke en gang anstrenge seg, for naturen ordner opp selv. Dette teppet vokser på en plen på andre siden av huset mitt, rett utenfor hagen. Den plenen er del av et fortidsminne, og derfor blir det neppe bygget noe som helst der, til stor glede for barna i nabolaget. Som løper, leker og plukker blomster her.

Karsen er kommet for fullt på naboen sine marker, og også der finner barna veien. Der var det bondegård før.
Alle avleggerne flytter inn og ut for å bli aklimatisert, men nå er de flyttet ut for godt. De små pelargonia avleggerene har ikke hatt godt av solen. De er blitt litt lyse og pinglete. Kanskje det er nattekulden, er ikke godt å si. Men jeg satser på at det går bra. Jeg har satt dem litt ut i puljer, og første puljen har tatt seg fint opp igjen. Stakkars de får virkelig gjennomgå.





Her er de små pelargoniaene.




De er tre ganger så stor som da de ble plantet, og jeg er veldig fornøyd. Håper de liker seg like godt fremover :)



Pelargoniaer og litt frøplanter, noen mer velykket enn andre, huff. Jeg sådde meste parten ute i dag, for jeg kan ikke ha mer i stuen. Da er jeg redd min kjære flytter. Det vil jeg helst unngå.
Som dere ser, jeg fikk førti små pelargonia avleggere, men det ble litt vel travelt for meg. Men bare tenk hvor fint det kommer til å bli på terassen i sommer.


Dette blir forhåpentlig små lave nellikker, rosa, stauder som jeg også har 30 av, sånn for sikkerhets skyld. Her skal det bli fint for mange år fremover. Men jeg syns ikke uteplassen jeg viserdet går så fort med dem at det gjør noe.

Neste gang blir det uteplassen jeg viser, nå har møblene fått sommertrekket sitt på igjen.

lørdag 25. april 2009

Blomsterflasker

Her skal dere se. Jeg har kjøpt meg seks slike små flasker, på Blomster dekor. Jeg falt helt for dem, de var så søte syns jeg. Dessuten kan en bruke en blomsterkvast eller en liten bukett i dem, og det er jo hentet i en fart i hagen. Trenger ikke å ha mer enn en stilk heller. Denne påskeliljen, er kanskje ikke det om gjorde seg best, man tar som kjent det man haver. Og jeg haver 10 store tuer med disse i hagen, hentet fra hagen til min søster før hun bygget på huset. Innimellom dem kommer det fredløs, så jeg er litt spent på om det blir for mye av det gode. Men jeg syns det er smart at det ene avløser det andre når noe er ferdigblomstrert. Dessuten har jeg sansen for stauder som klarer seg selv og blomstrer hele sommeren.
.
.
Men over til flaskene mine igjen. Bildet er ikke bloggifisert, men pytt. Lysestaken er med for å vise hvor små og søte flaskene er. Det er meningen de skal stå strødd utover bordet, med større, høyere og lavere vaser i mellom, slik at bordet bugner av blomsterskjønnhet om dere skjønner. Det er i hvertfall noe en lisemor med have elsker, he,he. Tenk dere en liten syringrein med blomst, eller en lilje eller .... mulighetene er uendelige i denne skjønne flasken. Jeg lover å vise et bord som er skikkelig dekket med dem senere på sommeren, for da jubilerer gemalen og jeg har tenkt å lage fest.
.
.
Jeg har faktisk gjort masse flotte kupp i det siste, og kjøpt inn en del fine ting, men jeg har ikke rukket å vise det her på bloggen ennå for det har vært sol, sol, sol og da vil jeg være ute. Dessuten blir jeg jo nødt til å gå på jobb og følge opp barna og andre forpliktelser. Jeg og en kollega har dessuten holdt kurs i vår, noe som har vært veldig kjekt, spennende og utfordrene, selv om det sier seg selv at det stjeler kvelder, he, he. Nå er vi over halvveis, og er godt fornøyd så langt. Det er ikke noe galt i å ha det travelt heller, så lenge en trives. Men av og til merker jeg at jeg gleder meg til å bli pensjonist, da skal jeg lage park, he,he
.
Ha en fin lørdag i den strålende solen : )

torsdag 23. april 2009

Jeg klarte det : )

Jeg tar bare bilder med mobilen for tiden, og beklager at ikke bildekvaliteten her på bloggen er helt i tråd med hvordan jeg ønsker å ha det : )

For noen uker siden klippet jeg ned pelargoniumene mine, som hadde vært på overvintring hos min far. Han har en kald kjeller og det har ikke jeg. Siden min snille far hadde vist en sjelden ivrig vanningsglede, kunne jo ikke la Lisemorens blomster dø mens de var der, hadde de ganske mye friske grener og skudd, skjønt akk så tynne og skranglete. Min far hadde ikke helt skjønt dette med en hvileperiode. En kveld i vinter da gradene hadde sneket seg ned mot null stod alle sammen pent opplainet utenfor gatedøren min da jeg kom hjem fra en venninne. Stakkars. det var min like snille far som like godt kjørte dem hjem så slapp jeg å kave meg til byen etter dem. Jeg hadde nemlig sagt til ham at jeg skulle stikke innom å hente dem en av dagene. Min far vet ikke hva godt han skal gjøre for oss, han er fast vanningshjelp i hagen min om sommeren sammen med min mor, men at pelargonier ikke tåler frost vet han jo ikke. Men det gikk bra det også.
Jeg klippet dem som sagt ned og plantet dem i god jord. Dermed hadde jeg 40 små planter i sving. Så var det bare å vente i spenning, ville de vokse eller råtne ?


Til å begynne med klarte alle seg og det kom nye skudd, men så begynte en del å klappe sammen. De råtnet rett og slett istedenfor å rote seg. Heldigvis satte jeg alle de grenene jeg ikke hadde potter til i vann, og de hadde rotet seg der i mellomtiden. Dermed har jeg drevet å erstattet de som ikke klarte seg med dem. Og det har gått helt fint. Jeg mistet ikke mer enn ca 10 stykker, og alt i alt er jeg godt fornøyd. Se så fint de gror over her. Nå er de dobbelt så store som de var da jeg plantet dem, og de er kommet med flere blader. Dette var gøy. Jeg har allerede knepet vekk knopper. Jeg vil ha dem litt større før de begynner å bruke krefter på blomstringen. Håper de blir store og flotte. Jeg har bare to typer, en lyserosa og en som er litt mørkere. Men siden merkepinner er for pyser har jeg ingen anelse om hvem som er hvem. Det blir med andre ord skikkelig spennende dette her. De to fargene går imidlertid utmerket sammen, så jeg slapper helt av.

Nå driver jeg og flytter alle avleggerne ut om dagen og inn om kvelden, for at de skal tåle overgangen. Men det er ikke lenge nå så skal de flytte ut for godt.

Til slutt en vårlig bukett plukket av engelen i Påsken. Nå kan jeg igjen få blomster i vasene mine hver eneste dag i flere måneder, heldigvis. Jeg har lenget veldig etter vår og sommer og frilufts-hageliv

I morgen er det fredag og jeg benytter muligheten til å ønske alle

GOD HELG

søndag 19. april 2009

Grillsesongen er startet

Denne fine krokusen plukket engelen fra bedet vårt i påskeferien før vi dro på hytten. Vi jobbet mandagen, og mens vi var på jobb tikket det inn en tekstmelding fra min svoger og nabo ; vil dere komme og grille med oss ? Og det er klart vi ville.


Dette var den første varme og deilige vårdagen, og vi starter alltid grillsesongen da. Som dere ser på bildet over flommet solen over bordet. Da jeg kom fra seinvakt hadde de alt klart. Engelen og snupien hadde hjulpet til med pyntingen av bordet. Det er så fristende å plukke alt det fine som dukker opp i bedene i hagen, men engelen var veldig fornøyd med at hun bare hadde tatt en. Jeg har lært henne fra hun var bitte liten å plukke litt på hver tue slik at det ikke synes at vi har vært der, og hun har tatt poenget, he, he.



Denne lille vasen er min søsters, men jeg har en som er helt make. De passer perfekt til alle de bitte små og stilkeløse bukettene som blir plukket av små barnehender : )



Her er kortebuksene funnet frem, uten mors samtykke riktignok. Dette er frokostplassen til min søster, og der sitter barna ofte når vi griller. Vi er nemlig en ganske stor skravlefamilie når vi samles. Min søster har klatreroser i store potter langs veggen over hele terrassen, og de har hun hatt der i mange år. De liker seg godt slik og pleier å bli praktfulle, men ennå har de ikke fått blader.



Påskepynten er viktig, den troner på det store bordet : )




Her er det bare å komme, grillmaten steiker på grillen og alt er klart : )



fredag 17. april 2009

hvitveis fra engelen min

Se på denne lubne fine buketten.


Da jeg kom hjem fra jobben i går, hadde engelen vært ute og plukket denne generøse buketten med hvitveis til meg. Hun hadde puttet den i en vase og satt den på vår hvite kommode der
jeg pleier å sette alle blomsterbukettene våre.

Dette er det beste og sikreste vårtegnet jeg får hvert år. Når engelen kommer hjem med de nydeligste buketter som hun plukker med seg langs skoleveien. . Jeg har allerede fått mange fine buketter fra løkblomster, men det er noe helt spesielt med hvitveis syns jeg.

Med hvitveisen blir det nesten høytid over det hele. Det er et under hvert eneste år syns jeg. Skaperverket kommer så nært. Her hos oss springer den alltid ut i løpet av de første fine varme vårdagene, så det er akkurat som om det er den som kommer med solen til oss. Og solen lengter vi virkelig etter her i Bergen, selv om vi jo har et mildt og fint klima. Nå har vi hatt en hel uke med bare fint, varmt vær og sol, sol, sol. Ungene har løpt rundt i topper og kortebukser, så vi har hatt vårt svare strev med å få på dem litt klær igjen, for det er jo ikke sommer heller. Men ikke så langt ifra, det har vært helt fantastisk. Grillen har jobbet overtid, trampolinen er på plass på plenen og hagen runger av latter og barnestemmer. Da er i hvertfall livet herlig her i lisemorshaven. Tenk å kunne site ute på terassen i t-sjorten og bare kose seg til langt på kveld i midten av april, det blir ikke bedre enn det.



Jeg har vært bortreist hele påsken, men har tatt masse fine påskebilder, med mange vårbuketter blant annet, og jeg kommer nok til å vise litt av det her på bloggen selv om påsken er over, men vi får se. Med alt dette fine været vil jeg være i hagen hele tiden. Jeg er dessuten i full gang med kursing på jobben sammen med en kollega, så der går det også noen kvelder. Da går det litt på bekostning av bloggingen ja. Men nå skal jeg prøve å få tatt turen innom alle gode bloggvenner og favorittblogger, før natten faller på, det gleder jeg meg til : )
Her er det meldt fint vær hele helgen, og det håper jeg alle dere andre også får, en
GOD HELG ønskes dere alle

torsdag 2. april 2009

Den største av gledene i livet



Nå har jeg akkurat kommet hjem fra barnas skole der sjette trinnet, som min datter går i, har fremført en påske-musikal. Det var en fantastisk opplevelse. Nydelig fremført av engasjerte elever, som utstrålte en sangglede og en trygghet på scenen som vår en fornøyelse å se. De var så stolte og fornøyde.


Tre lærere og tre sjetteklasser med helt vanlige barn, klarte med enkle midler å skape en magisk time for familie og venner i skolens gymsal. Det var nydelige sanger fremført av flotte solister. Et kor med futt, fart og gode sangere. Dessuten enkle kulisser og lure effekter som gjorde seg glimrende.



En vakker og estetisk opplevelse var det og, i tilegg til den musikalske. Elevene hadde øvd inn lange tekster som både ble fremført i tale og sang. Slik fikk vi se Jesus siste dager her på jorden, og påskeevangeliet i toner og ord. Vi har virkelig vært så heldige med lærerne. All ære til dem som satte det hele i gang. Man hører så mye negativt om skolene her i landet, men jammen er det lyspunkter også.


Jeg var så stolt over datteren min at jeg holdt på å sprekke. Men det gikk hardt utover maskaraen, jeg er like lettrørt som en sil. Det var også veldig kjekt å se de andre barna. Mange av dem har jo gått inn og ut hos oss fra de var små, og særlig bestevenninnen er jo litt min jente hun også. For en glede det er å ha barn, for en rikdom. Jeg er dypt takknemlig for mine.
Min lille lurv fyller også ni år i dag. Han var med på konserten sammen med tante, onkel, mormor, morfar og pappa. I vår familie handler vi i flokk, noe som er veldig koselig. Etterpå var alle med hjem til kaffebesøk med fri flyt av is og brus.



Innlegget i dag har jeg krydret med-lengte bilder av fjorårdets hagepoppelrose, en sommerblomstfavoritt jeg sår hvert år. Nye skal sås nå i påsken.



Nå har jeg virkelig kommet i Påskestemning her.



Tusen takk til alle engelunger i sjetteklasse.

onsdag 1. april 2009

Det er viktig å påskjønne seg selv litt iblant

Hei alle sammen : - )


I dag har jeg vært en tur på Haukeland sykehus. Jeg kvidde meg som en hund på forhånd, og var ganske lettet da jeg endelig kom meg ut igjen !!!!!! Takk og pris, 9 måneder til neste gang, for vi må nemlig holde litt øye med meg ! Det hele er egentlig helt udramatisk, jeg er frisk som en fisk. Hadde bare en kontrolltime med nesa mi, som har voldt meg mange problemer og en stor operasjon de siste årene. Derfor kvir jeg meg til disse kontrollene. Legen var nemlig ikke helt fornøyd med arbeidet sitt, det hadde oppstått en feil mente han, så han vil gjerne ha meg under kniven igjen. Men jeg sier nei, nei, nei nei. NEI !!! For jeg er nemlig veldig fornøyd med arbeidet hans, og aldri om jeg utsetter meg for flere neseoperasjoner dersom jeg kan unngå det. Rett skal være rett, jeg spurte om det var en avgjørende og viktig faktor for helsen min, jeg er jo voksen, og må man så må man, jeg er i stand til å ta meg sammen dersom jeg må. Men det var heldigvis ikke nødvendig. Så dersom noen av dere, når dere er på plantasjen fore eksempel, går forbi en dame med ørlitegrann skjev nese og interessante plystrelyder når hun puster (det er kun når jeg er forkjølet) må dere gjerne stoppe og hilse på Lisemoren : - )




Den gode nyheten er at jeg hadde med meg tre hageblader da jeg forlot sykehuset. Narvesen på sykehus vet dere, de har skikkelig utvalg i blader. Jeg sa til meg selv at det var det minste jeg fortjente, etter en såpass ubehagelig konsulatasjon og undersøkelse. For tro meg, det er ikke behagelig å bli lyst inn i nesen med en laaaaaang lommelykt som det føles som om de stikker helt ned i drøvelen på deg. Da er det godt å ha et mål i sikte, med en belønning i andre enden. Jeg er ganske god på å belønne meg selv, og det kan jeg virkelig anbefale andre å gjøre også. Man bestikker rett og slett seg selv, for slik å fremme økt motivasjonen og inspirasjon til å få gjennomført kjedelige oppgaver, eller andre ting man virkelig kvir seg for.

Innlegget i dag har jeg krydret med forskjellige belønninger jeg har gitt meg selv.


Andretypiske Lisemoren belønninger er :

Et langt bad med et ukeblad eller en kopp te, dersom jeg ikke gidder å gå ut. Det behøver ikke alltid å koste så mye. Det handler mest om å gi seg selv litt luksusfølelse i hverdagen. Så får heller klesvasken seile litt for seg selv så lenge, om dere skjønner hva jeg mener. Det er jo alltid noe som burde vært gjort i går. Men en klesvask blir nå engang aldri stjålet.
En kopp te sammen med en god bok og bena høyt, enten i en stille krok i hagen, eller foran peisen. Her må man selvsagt vurdere vær og føre forhold nøye, og ikke begi seg ut alene i storm.

Sove så lenge jeg vil neste dag (som gjerne er søndag) når jeg vet at jeg skal stå opp til et nyvasket hus for eksempel. Det er luksusfølelse det, for en trippelarbeidende mamma !!


En bitteliten runde i interiørbutikker, freteks eller hagesenteret. Dette er vel den belønningen som virker best.


Gå ut og spise med mann og barn. Når jeg har gått noen timer, og tatt huset så det skinner, er det nemlig ingen som får legge ifra seg så mye som en smule på disken den første timen her, nemlig.

Ut og jobbe i hagen (dette er også veldig motiverende og virker hver enestegang)
En tur i en bokhandel fungerer også fint.




Dersom det virkelig er vrient å motivere seg, lover jeg meg selv en real bukett, eller noen nye blomster i vinduene. Da må jeg bare ta huset, for ellers er det meningsløst å kjøpe buketter syns jeg. Da vil jeg at det skal skinne. Så får jeg gjort det også.



Ungene mine derimot lar seg ikke kjøpe. Gid jeg kunne sagt, en is til alle som rydder rommet, eller noe i den duren, og så, som ved et trylleslag var rommet ryddet. Men neida, den går ikke på ungene mine, ikke bedre belønninger heller. Jeg kjenner en dame som driver å tar tiden på ungene sine. Få se hvor fort du rydder rommet, jeg tar tiden, sier hun, og ungene av gårde. Mens jeg, som er pedagog og alt, rett og slett må ty til andre mer eller mindre kreative metoder for og få ungene mine til å gjøre ting her i huset.


Belønnins systemer er kanskje ikke like virksomt på neste generasjon ? Mine unger er i hvertfall litt sånn ; nei jeg trenger faktisk ikke en femtilapp jeg ! hvis jeg prøver meg som lokkedame. Men nå skal jeg iallfall jeg skjemme bort meg selv. Med belønningen min, som virker like godt på meg hver gang. Her sitter jeg med Lantliv,, The english garden og Hageglede foran meg så nå skal jeg bare nikoser meg.
Håper dere andre også koser dere : )