fredag 30. oktober 2009

Kjøkkenreolen i mål !

Hei alle sammen. Jeg er bare innom i full fart for å ønske alle sammen en riktig God Helg.
Sender med et bilde av min nye kjøkkenreol som nå er på plass med mesteparten av det som skal ha sin plass der.

I kveld har min søster og jeg virkelig storkost oss med å finne frem og putte inni den. Min svoger var også innom for å se om han skulle flytte lysekronen for meg, var ikke det snilt ? Men det hadde min kjære gjort alt. Det er ikke farlig når det er sånn. Vanligvis tar slike jobber litt tid her i huset, he,he.
Flere bilder følger senere, for jeg har tatt masse nye bilder på kjøkkenet. Men nå må jeg stupe til køys. Takk for alle hyggelige kommentarer dere gir meg, jeg kommer snart innom dere også, så snart jeg får litt bedre tid ! Denne uken har jeg knapt vært innom en blogg og gleder meg virkelig til en runde.
GOD HELG
Klem fra Lisemoren



mandag 26. oktober 2009

Bilder fra reolbyggingen på kjøkkenet

Jeg har nå fått hyllen på plass på kjøkkenet og holder på å male den. Det er så gøy når man endelig begynner å se hvordan det blir. Siden det nok går noen dager ennå før reolen er helt ferdig viser jeg dere litt prosessbilder i dag, eller før bilder.
Jeg har sparklet selv, det skal jeg ha. Første gangen jeg sparkler, men det gikk bra. Jeg ble litt paff da det viste seg at jeg måtte gjøre det i to omganger, fordi den krympet da den tørket. Kanskje på tide at jeg lærte det. Min kjære hadde pusset over dem da jeg kom hjem i dag, så da var det bare å male.

Det er det jeg som gjør. Første strøket er alltid det kjekkeste synes jeg. Jeg liker godt å male, men denne gangen tok jeg oljemaling, for å få den sterk og med høy glans, så nå holder jeg rett og slett på å omkomme av malingslukt. Men det går vel fort over håper jeg.

Slik så det ut i den spede begynnelse. Midt i stuen, med pianoet som vitne, satte vi i gang. Hadde det vært litt mer stabilt vær kunne vi stått på terrassen, men det tok vi ikke sjansen på. Men vi tok all sagingen der ute da.




Første strøket er kommet på. Ennå er det noen strøk til før den er ferdig, men jeg er veldig fornøyd.





Det gikk en del kvistlakk. Her kan dere se detaljer på reolen. Tror nok fremdeles en sukkertøyslist ville blitt finere, men alt i alt er jeg godt fornøyd.




I morgen skal jeg ta de siste strøkene og så må det få herde litt. Etterpå begynner den gøyeste delen, når jeg skal fylle reolen og stasje den. Nye bilder kommer så fort jeg er ferdig.
Ha en fortsatt flott uke alle sammen.
Klem fra Lisemoren


søndag 25. oktober 2009

Mer snekring, denne gangen reol til kjøkkenet.

Denne helgen har jeg ikke rukket så mye. Vi har nemlig snekret her igjen. Denne gangen på kjøkkenet. Jeg lager alltid skisser over det jeg ser for meg i hodet før jeg går i gang med noe, og de ser gjerne ut slik som denne under. Tenkte kanskje dere ville like å se dem.
.
Det er hverken mål eller noe særlig nøyaktighet over dem. Neida, jeg vier meg helt og fullt for den estetiske biten, dog med mine begrensede tegneferdigheter.
.
Som dere sikkert ser vil jeg ha meg en solid og vakker reol i nisjen mellom vinduene mine. Jeg har sett flere fine i interiørbutikkene, og liker dem kjempegodt. Men målene passer ikke her hos oss, og sant og si passet ikke prisene meg helt heller.
.

.
Slike tegninger har jeg fra alle mine små og store prosjekter, blant annet hyllen og plantebordet mitt utenfor, som jeg har vist dere før. Den gangen ble det da også slik jeg hadde tenkte meg. Dette prosjektet derimot var litt større, og mannen min laget sine egne måltegninger og kjøpte inn noen av materialene.
Så stakk han oppom en kamerat med en prima sag (min venninnes snille mann, han jeg har fortalt dere om før, som kjører enorme rhododendronbusker hjem til hagen min i varebilen sin) og fikk kappet platene. Så snekret mannen min opp rammen. Men vi måler av en eller annen veldig bekymringsfull grunn feil innimellom, og reolen ble litt høyere enn den skulle. Veldig pussig syns nå jeg. Dermed måtte det sages av ganske mange biter, sukk, sukk, sukk........
.
Dermed så stoppet prosjektet litt opp. Noe som var veldig uheldig siden hyllen stod midt i stuen. En av grunnen var at de var tom for hobbyplater da vi var innom for å kjøpe det. En annen at jeg ville ha en sukkertøyslist øverst, men ingen av de butikkene hadde fant nåde for mine øyner. Antakelig er det kjøkken senterne som har dem, jeg vet ikke. Etter fire butikker gikk jeg lei. Her var gode råd dyre.

.
.
Mannen min hadde akkurat dratt av gårde med gutten vår på håndballturnering på lørdag, da min svoger og nabo kom ruslende. Han hadde vært oppom dagen før med gode råd, og nå fikk vi overblikk over situasjonen. Min snille svoger, som burde vært gullforgylt, fikk feilmålingen vår under kontroll, hyllen ble i riktig høyde og beina kom på. Vi tok en tur på den lokale trelasthandelen for å se om de hadde listene jeg trengte der, og jeg bestemte meg for en vanlig list isteden for den jeg hadde tenkt. Bedre å få hyllen i havn tenkte jeg.
.
Min svoger har utrolig mye lure verktøyer som gjorde jobben lettere, blant annet en spikerpistol. I løpet av søndag formiddag gjorde han og mannen min ferdig hele reolen. Den ble kjempefin, og etter nok en del biter som måtte kuttes av var vi havn. Fordelen er at man lærer av alle feila frå i går. Så neste gang . . . . .
.

.

Her ser dere nisjen mellom vinduene der jeg skal ha reolen. Det er god plass på kjøkkenet, så bordet drar vi bare litt frem. Inni reolen skal jeg ha alle fat, skåler og annet dill og dall som er vakkert å se på og som tar alt for mye plass i skapene mine.

Neste gang jeg poster noe på bloggen er planen å vise dere min nye reol. Den er akkurat ferdig sparklet og kvistlakken er kommet på. Nå må jeg bare få malt den og så. Som jeg gleder meg til å stasje der, he,he. Tusen takk til alle gode hjelpere, og særlig min snille svoger som fikk oss i gang igjen.

Ønsker alle en ny og flott uke.

Klem fra Lisemoren




er

mandag 19. oktober 2009

Månedsjordbær i oktober

Jeg er nesten ferdig med vinteropprydningen i inngangspartiet nå. Resten av hagen er det verre med, men pytt,pytt. Jeg kommer nok rundt til det og, til slutt. Nå er det ihvertfall ikke været som hindrer meg.
.
Da jeg stod og lurte på hvilke potter som skulle få stå og hvilke jeg skulle flytte litt unna innsyn, (der de kan stå i fred til våren når de blir fine igjen) oppdaget jeg at mine månedsjordbær fremdeles står med bær på. Snakk om å levere.
.

.
Helt utrolig spør du meg. Det er tredje året jeg har dem, men de har desverre hatt en kummerlig tilværelse her hos meg, der tjenestene deres lang fra er blitt satt nok pris på. Dårlig plass i en liten potte, og nå hadde de havnet bakerst og nesten under en busk.
.
Neste år skal de få en diger potte og masse god jord, så kanskje kan vi få en hel skål til dessert. De kommer med jordbær gjennom absolutt hele sesongen. Litt større enn markjordbær og like gode.
.
Bildet over er fra tidligere i sommer, men det er ikke store forskjellen fra nå. Bladene har en veldig fin grønnfarge og de er utrolig dekorative blant sinkspann, pelargonier og roser. Denne må dere prøve neste år :)
.
Ellers begynner jeg å få litt koselige mailer med spørsmål fra leserene mine, noe jeg synes er utrolig hyggelig. Til deg Line vil jeg bare sende en hilsen og si at jeg har ikke glemt deg, så hold ut. Svar om eskene kommer snart.
.

.
Ønsker dere alle en god dag.
.
Klem fra Lisemoren

søndag 18. oktober 2009

En rose fra sommern som var

Forbaskede greier, nå har jeg rotet til headeren min. Jeg var i utgangspunktet ganske fornøyd da jeg klarte å skifte bilde, men tror dere jeg fikk midtstilt det? niks ! Ikke fikk jeg endret eller midtstilt teksten heller. Trodde jeg tok sikkerhetskopi av den opprinnelige, men jeg får den i hvertfall ikke frem igjen. Sukk, sukk, sukk...... !.!.! Noe teknisk geni er jeg i hvertfall ikke. Det eneste jeg har funnet ut er at det antakelig er fordi bildet ikke er liggende som det gamle, men stårende. Nå har jeg byttet det ut med et liggende, så ser det i hvertfall ut så lenge..........
.
Men, men. Denne gangen skal jeg klare å fikse det selv, uten hjelp. Jeg fortsetter med feilopprettingen i morgen, for nå er tålmodigheten helt på bristepunktet her.
.



Rosen på bildet over har jeg fått for noen år siden, som avlegger, fra min mors greie kusine, Grete. Den har vokst enormt og blomstrer like villig hvert år. Den blomstrer stort sett bare i juli, og er et syn når den er på sitt fineste. Dette bildet, fra i år, rakk jeg akkurat å ta før rosene bokstavligtalt regnet vekk.
.
Neste år vurderer jeg å gi den en rosebue for å se om jeg klarer å få til en portal. Det tror jeg måtte bli veldig fint. Jeg tenkte å plante en klatrerose som blomstrer hele sommeren på andre siden av buen, slik at det er blomstring sommeren gjennom. De vil jo sikkert blande seg med hverandre. Men, vi får se. Jeg får notere det på ønskelisten min.
.
Jeg syns ikke jeg rekker halvparten av alt jeg har lyst til, for fritiden strekker bare ikke til. Det er skikkelig irriterende. Hvordan noen får til å kjede seg kommer jeg vel aldri noensinne til å forstå.
.
En god uke ønskes dere alle.

Klem fra Lisemoren

fredag 16. oktober 2009

En overaskende gave midt i hverdagen

For en stund siden var min svigermor på besøk. Med seg i vesken hadde hun denne duken. Hun la den ut på kjøkkenbordet og ropte så på meg. Se her ! denne kan du bare få av meg. Jeg syns den passer så godt her, sa hun.
.
Var ikke det omtenksomt. Den har sarte blåfarger og mønsteret er det samme som på brettholderen hun sydde til oss til jul. Den hadde jeg for øvrig ønsket meg. Jeg syns denne duken var kjempefin.
.
.
Jeg vet du ikke liker å stryke altså, sa min svigermor, men det skal du ikke tenke på. Send den ut til meg når den er skitten så skal jeg vaske og stryke den for deg ! Men det skal hun selvsagt få slippe. Jeg kan nemlig stryke, selv om jeg ikke gjør det så ofte. Det er faktisk nesten bare bunadskjorter og duker jeg stryker.
.
Jeg har et par hverdagsduker, hvite ,små med heklet mellomverk, som jeg pleier å legge rett på bordet. De er nesten ikke krøllete, og må likevel vaskes etter en dag. Selv om jeg har store barn griser de fælt under måltidene. Jeg sverger likevel til duker og stetteglass, og syns maten smaker bedre jo vakrere servise jeg har, he,he.
.

.
Jeg syns slike uventede gaver midt i hverdagen er som små perler i livet. Skikkelig omtenksomt og hyggelig. Nå går duken bare for farmorduken her i huset. For denne tar jeg av før barna (eller noen for den saks skyld) får spise middag.
.
Ellers vil jeg tro at noen av dere vil legge merke til den uryddige stabelen av hvite kurver som står oppetter veggen. De er involvert i et av mine nye snekreprosjekter, som dere skal få se mer av en annen dag.
.
I dag hørte jeg ellers noen si at det var 10 uker igjen til jul. Ikke vet jeg om det stemmer, for jeg har ikke regnet etter, men plutselig synes ikke jeg folk her inne er så tidlig ute likevel, når de begynner å forberede julen. Det er nok derfor mange rekker mer enn meg. Jeg synes det blir alt for mye stress i desember, men jeg elsker å ha det julete og da ruller jo snøballen.......... Likevel venter jeg nok litt ennå før jeg begynner.
.
Ja ja. I morgen er det atter lørdag, og jeg håper å spore opp et loppemarked eller to. Jeg har bare vært innom tre stykker denne høsten, men det har til gjengjeld gitt mersmak.
.
GOD HELG ønskes dere alle.
.
Klem fra Lisemoren

mandag 12. oktober 2009

En rolig stund for meg selv


I dag skinte solen helt inn på kjøkkenet mitt igjen. Det var så deilig. Det har vært praktfullt vær noen dager nå, og for en lykke etter måneder med regn. Deilig.
Jeg har ikke hatt så mye kapasitet til å blogge i det siste, og kjenner at jeg har savnet det. Men helt unna har jeg jo ikke holdt meg, jeg har skummet litt inne hos dere andre om kveldene, og koser meg veldig med det også. Jammen er det mye fint å både se og lese her.





I går fikk vi foreldremøtet på jobben unna, og det var veldig kjekt. Det er også godt når det er unnagjort, for det krever både mye forberedelser og innsats før det er vel i havn.
I dag har jeg vært på tur med barna i det fine været og nikost meg. Jeg er uendelig takknemlig for at jeg har en jobb som lar meg være masse ute. Tenk om jeg måtte sittet inne og sett ut på solen når den endelig bestemte seg for å skinne, skrekk og gru, det hadde vært krise.
Jeg har fått gjort masse i hagen også disse nydelige dagene, og det trengtes.
Nå er jeg veldig i tvil om jeg skal tørre å fortsette å sykle, det begynner å bli glatt. Har allerede hatt en del nattefrost. Så det spørs om jeg ikke må trimme på andre måter fremover. Vi får se, jeg er ikke glad i å trimme, men motiverende trimforslag mottas med takk.
Klem fra Lisemoren

tirsdag 6. oktober 2009

Høsten i Lisemorshave

Nå har vi hatt vår første frostnatt og må bare erkjenne at høsten definitivt er kommet til Lisemorhaven. Blader visner og detter av stauder og busker. Jeg syns det er tidlig, selv om vi er kommet til oktober. I fjor badet vi på hytten i oktober, tenk på det.


Men er det noe vi har så er det variasjon, det skal været ha. Det er aldri kjedelig. Jeg blir sjelden værsyk, det er virkelig sant, heldigvis ! Men jeg blir ofte tatt på sengen av været. Bildene her i dag ble foreksempel tatt sent en kveld, da det gikk opp for meg at det ville bli frost til natten og at jeg måtte berge i hvertfall noen av pellisene mine. .






Dermed ble det ikke akkurat noen gode lysforhold akkurat, men derimot er dette nå eller aldri bilder. Jeg har ventet på sol for jeg ville jo vise hvor store, vakre og flotte dronning Ingridene mine er blitt. Se på dette vakre synet, dårlige bilder eller ei.


Som dere ser har regnet bøllet litt med forhenget mitt, men det går helt greit når det bare slutter å regne og tørker opp igjen. Jeg trenger bare vaske det et par ganger for sesongen, det holder seg hvitt og fint.





Her er plantebordet ryddet og rengjort slik at jeg kan lage noen nye avleggere som skal få rote seg litt inne før de også settes vekk for vinteren. Jeg vil prøve hvordan dette er i forhold til å ta avleggere til våren (noe jeg sikkert gjør likevel,hehe). Håpet er at de skal bli fortere store og blomstre slik som dette mye tidligere neste år.


Dessuten har det vist seg at det er et vannvittig GI-BORT potensiale i disse avleggerene. De blir jo nydelige, og jeg tar alltid med meg en bukett fra hagen i besøker. Jeg kan like godt lage litt ekstra pelliser og ha til dette formålet.








Dette skjønne synet nyter jeg hver gang jeg går inn eller ut av huset mitt. Jeg ser at det er mange som har arbeids bekene sine andre steder i hagen, der de står litt mer diskret, men jeg er glad jeg plasserte min her ved inngangen :)






Pellargoniumen legger seg ut over bordplaten, og jeg syns det er så trivelig. Denne planten kjøpte jeg hos fru Blomst på Midtun i fjor, overvintret den inne, tok den frem til våren og ga den ny jord og en plass i solen og voila : over ser dere resultatet.


Jeg laget også mange små avleggere av den, som nå er blitt store flotte planter. Jeg husker jeg syntes den var rådyr da jeg kjøpte den, men det er jo bare å le av nå. Snakk om å få valuta for pengene (smiler)





Mannen min sukker over at det er planter overalt hver gang han prøver å forsere en dør. Det er jo ikke mulig å komme inn og ut av en enste dør her lenger, brummer han.

Men er det noen som prøver å bølle med blomstene mine gir han grei beskjed :forsiktig med blomstene til Lise ! Det samme gjør barna mine dersom det går litt vilt for seg i leken : forsiktig med blomstene til mamma !






Jeg er egentlig helt avslappet med om en blomst får seg et skudd for baugen (av en løpsk ball for eksempel) eller blir ribbet for blomster av noen ivrige barn, for jeg har så rikelig å ta av. Dessuten vil jeg ikke at barna skal forbinde hagearbeid med forbud og kjefting.



Barna mine har alltid fått være med meg i hagen og gjøre det de har villet, også plukke seg en bukett. Men jeg har lært dem å plukke litt på hver blomst slik at en ikke ser at de har vært der etterpå. Begge barna mine har vokst opp i hagen og kanskje er det derfor de er så greie og hjelper meg med å passe på i hagen.



Jeg har et langt langt bredt bed som går langs veien som går forbi eiendommen vår. Det er et veldig trivelig turområde og mange går forbi her. En gang kom min skjønne gutt, som var tre den gangen, løpende og ropte : mamma ! mamma ! de tar bonstene dine ! før han snudde og løp opp trappen og frem til en hel barnehageavdeling som stod der, og sa med myndig stemme : ingen jøjer bonstene til min mamma.





Vi har ledd mye av denne episoden. Jeg fikk heldigvis sagt at det var helt i orden til de ansatte som allerede var i full gang med å samle troppene og forklare dem at de ikke måtte gå i bedene. Det er ingen som nyter en blomsterbukett like mye som små barn. Det vakreste jeg ser er en lubben barnehånd med blomster i.








Dessuten, har man et bed langs veien som ikke er gjerdet inn må man regne med litt av hvert. Jeg vil heller ha 20 barnehager her som plukker blomster, enn en hund som skiter. For ikke å snakke om alle røykejubbene som folk hiver fra seg, hva er det for noe da? Heldigvis er det lite av det, ihvertfall så lenge bedet er ryddig og vakkert. Heldigvis.





Til slutt skal dere få et trøste bilde. Siden de andre bildene var så høstlige. Dette er en av mine mange dronning Ingrider som er reddet inn i vinduene og skal blomstre videre der ennå en stund. Hadde de bare tålt regn bedre så skulle jeg fylt opp hvert eneste bed til randen med dem, sukk.
Jeg har nå valgt å ta en liten pause før jeg fullfører serien fra min søsters funkis hus. Ennå er det noen rom og løsninger der som jeg har lyst til å vise, men først vil jeg blogge litt om andre ting en stund. Dere som er interessert i se mer funkishus får bare følge med så er vi plutselig tilbake der.
Håper dere alle koser dere, høst og regn eller ei. Selv nyter jeg en om jeg skal si det selv, velfortjent fridag, så nå blir det plantasjen og en interiør butikk eller to på meg.
Fortsatt god uke ønskes dere alle.
Klem fra Lisemoren

lørdag 3. oktober 2009

Rapport fra en drukningstruet hage :)

Er du en hage-entusiast bosatt i Bergen må du være forberedt på vann. Mye, MYE vann, eller REGN som vi også kaller det. Her i Bergen sier man at det regnet kattunger, dersom det regner en god del. Men når det regner nærmest ekstremt, da sier vi at det regner det trollunger !!!!
Det har blitt en del troll i det siste, for å si det forsiktig. Etter tre måneder med intenst regn har hagearbeidet gått over fra trivelig fritids-syssel og rekreasjon til en seig kamp mot elementene. For tar du en hage, en hage-entusiast og et par tre trofaste stauder så gjelder det bare å la regnet få vite at vi gir ikke opp. Eller................




Det er med skam å melde at jeg lot de fleste av bedene og hagen klare seg selv en gang midt august. Siden det meste regnet vekk gikk jeg lei og lot ugress være ugress, mens jeg leste bøker, heklet og ventet på at sommeren skulle komme tilbake så jeg kunne ta på bikinien igjen og rydde opp ute en gang for alle.


I juli var det irriterende at det var så dårlig vær, men våren og juni hadde vært så fin, og de første ukene hadde vi vel ikke lagt så mye merke til det (vi er jo tross alt Bergensere) hadde det ikke vært for at det var midt i sommerferien.
Så vi minnet hverandre på at man jo ikke kan begynne å bli storforlangende heller, her på våre kanter. Dessuten er det jo alltid nydelig i august........... så det var bare å slappe av.
Midt i august en gang begynte jeg å kikke etter solen og tenke når kommer egentlig sommeren ? I september trøstet jeg meg med at sommeren er jo ikke slutt ennå, kan bli mange fine dager fremdeles, bare solen vil skinne.



Men nå er vi kommet til oktober og jeg har begynt å lengte etter å bo i en annen landsdel, for dette er virkelig kjipt. Nå kan det jo regne til februar hvis vi er uheldig. Men det gjør sikkert ikke det, bare slapp av.


Dermed har ugresset hatt fest i bedene våre og nå ser det ganske skummelt ut der. Det er ingenting som vokser så godt i regn som ugresset, nemlig. Håper jeg får luket og ryddet før vinteren, men når jeg blir våtere ute etter ett minutt, enn jeg blir inne i dusjen etter fem, gidder jeg rett og slett bare ikke luke, sukk.
Det er mulig at det har sammenheng med mine relativt våte sykkelturer til og fra jobb, kombinert med at jeg også i jobbsammenheng er ute flere timer hver dag. Noe jeg er bare glad for, regn eller ikke, jeg er så glad jeg ikke sitter inne hver dag, smiler.



Men som dere ser tok hagen ansvar selv, og blomstrer trassig videre. Legger man et godt grunnlag lønner altså hagen deg rikelig igjen. Som du sår skal du høste ordtaket har fått en ny betydning i denne hagen.
Erteblomst-stauden på bildet over holder koken og har fått hjelp av en liten og utrolig våt og pjuskete humle. Men ikke nok med at det regner så hagen råtner på rot, så ser dere sikkert den frekke sneglen som freidig klatrer oppover erteblomstens stengel, på jakt etter knoppene som er de aller beste bitene . Det er hardt å være staude i en slik stund.




Erteblomststauden kommer fra et sinkspann langs muren, og meningen var selvsagt at muren og hønsenettingen skulle være dekket av blomstrende erteblomster på denne tiden, det er planen. Men slik gikk det desverre ikke i år. En og annen har likevel funnet veien helt opp og lyser trassig opp for en Lisemor som er lei av regn.

Slik ser erteblomst-stauden som har hatt en mer beskyttet plass under tak ut, bare så dere skjønner alvoret i situasjonen, ler. Til tross for et utrolig dårlig bilde ser dere sikkert at den blomstrer og vokser nesten like villig som ugresset når den ikke blir drukningstruet på daglig basis over en tremåneders periode. Døren skal bli skinnende blank og svart, men det er jo ikke godt å si når man kan male igjen.........




Slik ser staudebedet langs trappen ut, der høstfloksen ennå trassig blomstrer litt, blant stauder og ugress. Det er ikke lett å være hage-entusiast under slike forhold, men dersom regnet hører meg kan jeg bare si som så : jeg gir ikke opp så lett, så du kan bare ta deg en pase i bygene og hvile deg litt. Regent må vel snart være utslitt nå ?

Synd ikke regn kan reguleres bedre, vi er jo så glade for den grønne frodigheten vår her, og det er jo takket være det konstante dryppet.

Vi har vel når det kommer til stykket lite å klage over tross alt. Her er det helgestemning, fyr på peisen, god mat og fornøyde barn.

Håper dere alle har en like trivelig lørdagskveld som meg, regn eller ikke.

Klem fra Lisemoren