tirsdag 31. august 2010

Tur til Århus

Hei alle sammen.

Jeg skal snart på studietur til Danmark, med jobben min. I den forbindelse har vi fått til en ekstra dag, en hel dag, med shopping i Åhus etter at kursene er over.
Da er det ingen andre som kan kreve oppmerksomheten min,
 ingen hus som skal ryddes, barn som skal kjøres steder eller andre ting som krever meg.  Det er kun meg og kortet mitt i mange timer, yoho :)

Derfor lurer jeg på om det er noen som har noen gode tips til lure butikker jeg bør oppsøke. Eller andre ting det er verdt å se. Er det for eksempel noen fine park eller hageanlegg der? Interiørbutikker i Danmark pleier jo å være vel verdt et besøk.
Jeg skal selvsagt google litt rundt selv også, men tar gjerne imot tips fra de av dere som er kjent. Vi skal være der en lørdag, og jeg aner heller ingenting om åpningstider, men regner med at jeg får gjort litt. Det er jo deilig å være norsk i Danmark :)

Jeg har gruet meg litt til å dra fra barna mine så lenge, det blir rart å ikke ha dem rundt seg. Samtidig har jeg holdt skansen her hjemme i alle år, mens far i huset reiser bort rett som det er. Så det blir jo litt deilig også å komme seg bort litt for seg selv.
 Tror de kan ha godt av å savne meg litt her hjemme :)

Men ennå er det noen uker til jeg skal dra. Så har noen av dere tips blir jeg glad.
Ha en fin dag

Klem fra Lisemoren

søndag 29. august 2010

Lisemoren driver feriekolloni.

Hei alle sammen.
Så  er barna godt i gang med skolen igjen, og det gjelder å nyte høstens roser og regnvær her hjemme. Jeg har virkelig nytt ukene uten skole, fritidssysler, plikter og lekser. Samtidig er det litt godt med vanlig hverdag igjen også.
Denne sommeren har jeg drevet en feriekolloni på hytten, sånn litt på si, nærmest. Neida, jeg bare tuller, selv om jeg av og til lurer på om jeg ikke like gjerne bare kunne startet opp en liten feriekolloloni og slått to fluer i en smekk (smiler). Jeg hadde nemlig en uke ferie mens min kjære fremdeles jobbet.

  


Dette er min og barnas koseuke der det meste skjer på barnas premisser. Ingenting som skal nås og ingenting vi trenger å gjøre. Bare eie tiden vår selv. Det mine barn aller helst vil er å dra på hytten med hele kusine og fettergjengen. For å ro, stupe og bade i badeviken der. Eller spille spill og spise skillingsboller inne når det regner. Det er den aller største lykken på jorden for dem.

Så dermed dro Lisemoren på hyttetur med seks unger og åpnet feriekolloni. Over kan dere se hvordan terrassen så ut etter et av dagens mange bad. Her blir det badet uansett vær og med seks unger ble det litt å tørke.


Nå er badeviken på det nærmeste blitt danket ut av klippene. Her kan man gå så høyt opp man tør og hoppe og stupe i vei. Helt naturlige stupebrett laget av vårherre selv.  Disse bildene har jeg tatt fra en bitteliten gummibåt, med alt for lite luft, som jeg rodde ut i fordi jeg var så lei av å bare ha rygger på bildene mine. Jeg hadde ikke badetøy på meg og heller ingen umiddelbare badeplaner, men jammen ble jeg våt likevel av alle sprutusene mine.

Jeg tar bilder her hvert eneste år. Hadde jeg turt å ro litt lenger ut på vannet hadde man kunnet se hytten vår bak berget her. Jeg synes bildet under her var så nydelig, med blinkingen  fra solen i vannet og engelen som gjør seg klar for å stupe uti. Hun har en ganske interesant stupestil, med en hånd som holder igjen nesen klarer hun likevel å stupe pefekt (smiler)

Helt alene der ute var jeg jo ikke, for vi fikk masse besøk, og da ble det enda flere unger på feriekollonien (smiler). Alle feriekollonier med respekt for seg selv har også personale, så også min. For heldigvis ble min ene søster med. Det betyr nybakte boller, deilig mat og selskap hele tiden og det kommer jo alltid godt med på en feriekolloni. Men det var også tvingende nødvendig siden min lille fryktløse niese også var med og det var vann i nærheten.   Fryktløsen vår er nemlig et lykkelig, frittgående og fryktløst barn som rett og slett er rene hudini hva forsvinninger angår. Vi har tidligere erfart at tre pedagoger ikke alltid er nok til å holde styr på henne. Hun skulle nemlig bare....... og  vips så er hun borte. Men hun er jo blitt større, og vi regnet med at det skulle gå bra så lenge vi innførte redningsvestpåbud for all ferdsel i og ved vann for henne. Det gjorde det også, når hun bare ble venner med vesten. Det var ikke gjort i en håndvending, det er tross alt grådig urettferdig at hun er minst og må bruke vest når hun nesten KAN svømme.

Siden vi kan kose oss og bade så mye vi vil i den skjønne badeviken håpet vi jo på godvær. Men der traff vi kvist, sukk. Men det er rart med det, ungene våre badet flere ganger hver dag uansett vær.
Det er ikke vanskelig å trives her.
Så herlig kan livet være når man er barn og tante har laget og serverer dem middag på terrassen. Neste år håper jeg på å ruste opp hagemøbleparken, som nå er fra ti prestegjeld og i ymse farger. Neste år blir det en annen vals ja. Men ungene her bytter vi ikke ut, de skal få være med på feriekolloni flere år.

Ønsker min gode venninne Kariann, som har bursdag i dag Gratulerer med dagen
og
alle dere andre en god søndag.

Klem fra Lisemoren

torsdag 26. august 2010

Høst phlox

Hei alle sammen.

Nå er høstphloxen på sitt beste. Min lille avlegger fra noen år tilbake har nå blitt til fem store tuer i hagen min. Jeg har allerede delt den noen ganger. 

 Dette er virkelig en staude som klarer seg helt på egen hånd. Den krever ingenting og blomstrer lenge. Hver stilk gjør dessuten masse av seg.

Til og med når den bare ligger der på plantebordet er den dekorativ.

Men den skal selvsagt få komme opp i en vase og inn.

Disse blomsterhodene er også kjempefine dersom de får flyte sammen med lys i en vannfylt sinkbaje eller en glass skål. Høsten begynner faktisk å gjøre seg gjeldende allerede, det er begynt å bli mørkt igjen om kveldene. Synes det er litt koselig også, snart stearinlys sesong igjen vet dere.

Heldigvis blomstrer erteblomstene rikelig ennå, og pelargoniumene har akkurat begynt å blomstre, så de er sikkert ikke helt utslitt heller ennå. Høsten er som kjent lang her på våre kanter. Heldigvis. Lang og mild :)

Klem fra Lisemoren

mandag 23. august 2010

kjøkken i sommerskrud pyntet til engelens bursdag

Hei alle sammen.
I dag er det en merkedag her hjemme hos oss, for engelen vår fyller 13 år. Hun er begynt på ungdomskolen og ser ut til å trives godt i den nye klassen sin. Her hjemme feiret vi henne med familien på søndag, og jeg ribbet hagen for roser for å lage fine buketter til å pynte i huset med. Jeg elsker den lyse sommerstemningen man får med en gang man får noen buketter inn på kjøkkenet.

Denne gangen ble det ekstra mange buketter, for etter en fantastisk uke med varmt og vakkert vær
ble det plutselig øs pøs regnvær igjen. Heldigvis tittet solen frem i gløtt innimellom. Da pleier jeg å berge det som berges kan av roser  for de blir rett og slett ødelagt av det kraftige regnet. Heldigvis kommer de med nye roser helt til frosten tar dem, og det er mange måneder til.

Engelen hadde selv valgt meny, laget handlelapp og vært med på butikken. Hun studerte nøye alle varene vi skulle ha, og var det tre merker av samme produkt så leste hun alle tre nøye og lenge før ett av dem endelig havnet i kurven. Jeg er mer en løp gjennom butikken og hiv varene ned i vognen type, som hverken sjekker priser eller studerer innholdslister (naboen påstår at det ser ut som om jeg har like mange armer som hun som vasker, lager, mat og gjør lekser med ungene samtidig ved hjelp av sine seks hender i den reklamen dere vet) så jeg holdt jo på å få sammenbrudd av utålmodighet. Jeg mener: har du kjøpt en norvegia en gang så vet du jo hva du får ! men vi kom oss da til kassen til slutt (smiler) 

  
Fordelen med ungdommer i huset er at de tar i et tak. Engelen vet akkurat hvordan hun vil ha det og hun laget så si middag til 17 mennesker alene. Taco, nachos og fajitas. Hun elsker å lage mat, og faren og jeg fikk grei beskjde om hva vi skulle gjøre, for vi var ansatte. Kake bakte hun også. Flinke jenten vår. Det er helt herlig å ha et barn som liker å handle og lage mat.

 
Lurven vår gjorde også diverse forefallende jobber, for faren, som shainet resten av huset mens jeg snek meg ut etter blomster. En ordning jeg godt kan bli vant til merker jeg.


Nå har jeg for øvrig fått en grønn gardin av porselensblomsten jeg fikk avleggere av for en stund siden. Det synes jeg er veldig fint. Pellargoniumen er akkurat blitt tatt inn, i håp om at den skal blomstre masse og lenge her nå i høst.
Porselensblomsten har blomstret hele sommern, med utrolig skjønne blomster. De lukter deilig og eksrta sterkt om kvelden, men foreløbig har det gått bra, jeg har sluppet å klippe dem av. Jeg tåler ikke alltid lukten av dem, og ga vekk hele beholdningen jeg hadde av denne planten. Men så angret jeg meg, for de er jo så fine når de er grønne også. Dermed gav jeg den en ny sjanse.  


Sånn ser den ut, det drypper faktisk av og til nektar fra blomstene, skikkelig kliss, det er litt uheldig.

Senere i dag skal vi fire i vår familie feire engelen en gang til, bare oss.

God tirsdag til dere alle.


Klem fra Lisemoren

søndag 22. august 2010

GRETE ROSEN

Hei alle sammen.

I forhagen (ikke vist så mye på bloggen) min har jeg to store terrasser som er omkranset av store bed med  busker, stauder og roser. Blant annet denne nydelige rosen jeg skal vise dere i dag. Jeg tror det er en buskrose, den trenger ihvertfall ikke støtte. Jeg har fått den av av min mors kusine, som er veldig snill, og siden jeg ikke vet hva den egentlig heter går den bare for Grete rosen. Den er en av favorittene i hagen min.

Da jeg var ny i "hagebransjen" fikk jeg mye avleggere av familie og venner. Ofte sa de ting som å, se nå blomstrer Lilly. Hva heter den planten da ? kunne jeg spørre. Men det var ikke alltid de visste det, og da het den rett og slett Lilly der i den  hagen. Det er jo litt koselig også da, så nå har jeg en Grete i hagen min hage.

Jeg har ønsket å skjerme terrassen litt for innsyn, og har klart det i varierende grad. Foran bedene igjen ligger plenen og helt mot naboen har jeg frukttrær. De begynner å bli store nå, og gjør virkelig nytte for seg. Jeg har bare en nabo som kan se inn i hagen min, og han er veldig hyggelig, men dog, det blir lunere på denne måten.

Jeg er ikke så glad i gjerder, og prøver å unngå det i størst mulig grad. Jeg har jo ikke små barn lenger, og min kjære nekter meg hjerteløst å skaffe meg en hund (vi kan jo ikke være enige om alt), sukk, så jeg trenger jo strengt talt ikke ha det. Jeg bor i en bakke og tomten er på en måte naturlig inndelt likevel. 


Disse rosene er engangsblomstrende, og blomstrer bare
 noen korte uker hver sommer. Hvis det regner mye snakker vi bare om en uke og knapt nok det. Dessverre ser det ut til at vi bestandig skal på ferie hver gang blomstringen såvidt har kommet i gang. Da er den full av knopper tett i tett.

Det er i utgangspunktet grusomt å reise fra hagen, men å dra og vite at denne er avblomstret når jeg kommer tilbake er jo fælt. Den lukter himmelsk og duften blir ekstra sterk om kvelden. Den er egentlig hvit, men med et svakt svakt rosa skjær.

I fjor underholdt min søster i familiebesøk med hvordan mannen min nærmest måtte dra meg ut av hagen og inn i bilen så vi endelig kunne komme oss avgårde. Vår avreise består nemlig som regel av at begge barna og mannen min setter seg i bilen lenge før jeg er ferdig med den siste rotbløyten av krukker og kar. Jeg vil jo gjerne at blomstene skal ha litt å gå på mens jeg er borte. Dermed blir det litt tuting og masing, men jeg kan da  ikke bare dra uten å vanne heller.

Min søster pleier å sende meg bilder av rosen i fullt flor på mobilen, men det blir liksom ikke helt det samme. Så i år tok jeg grep. Like før avreise tok jeg rosesaksen og rosehanskene på meg og klippet meg en solid bukett. Den tok jeg med meg på hytten. Det er helt utrolig, de blomstret i over en uke, og fulgte oss uken etter til min andre søsters hytte på fjellet. Hele tiden duftet den like intenst.


Jeg hadde ikke regnet med at alle knoppene skulle åpne seg, for noen av dem var jo nokså små, men de kom i blomst alle sammen. Litt etter litt. Jeg måtte hele tiden klippe av de som visnet, for de drysset fort. Men hva gjør vel det når det er knopper tett i tett.

Jeg vurderer å gi den en rosebue, for den er blitt så diger at jeg må gjøre noe. Enten dele den og flytte litt på ene delen, eller tynne den ut. Jeg er ikke flink med roser, og tar gjerne imot tips og råd. Jeg har bare hatt denne i fire-fem år, så den har kommet som et skudd. Min søster, naboen, kommer ofte om våren og klipper rosene mine, så de blir fine og vi får litt orden på dem.

Jeg synes beskjæring både av busker, roser og fruktrær er vanskelig og det kan man se på hagen min. Jeg skulle tatt meg noen kurs eller meldt meg inn i et hagelag. Ikke helt det samme å lese om det i hagebøker, skjønt man kommer jo et stykke med det også (smiler)


Klem fra Lisemoren

fredag 20. august 2010

Augusthagen e/ krukkehagen min

Hei alle sammen.
Fredag, ukens beste dag, og jeg skal vise dere flere hagebilder.

Om juni og juli hagen ikke var så sprek, ser det ut til at augusthagen er til å stole på (som alltid). Det ser mye frodigere ut her hos meg nå, heldigvis. 

Jeg synes det er så gøy å følge med måned for måned, og ta bilder av de samme plassene. Nå kan de av dere som vil se hvor utrolig mye som har skjedd  med hagen her på på to måneder. Innlegget mitt fra i går viser junihagen.   


 Nå august kom endelig varmen også, så erteblomstene, hagepoppelrosene og pellargoniumene mine var endelig villig til å blomstre. Jeg har erstattet stauder og busker med selvsådde sommerblomster denne sesongen, for jeg har ikke hatt så mye tid denne våren.

To pakker frø har jeg sådd : hagepoppelroser og erteblomster. Veldig rart å ikke så mer enn dette, men det gjør jo mye av seg. Jeg har faktisk gitt vekk mye også.  Men på sikt skal jeg plante nytt av det jeg mistet i vinter. I resten av hagen har alt overlevd vinteren, takk og pris, det skal jeg vise dere mer fra senere.Jeg synes det er så viktig at det klatrer grønt og frodig oppover veggene, og sammen med det hvite stoffet og de rosa pellargoniumene synes jeg det skaper en skjønn stemning. Litt gammeldags romantisk hage.

Stoffene er en skandale, de skulle hatt seg en vask, men plutselig kom blomster og sol samtidig og da ble det som det ble. Ikke noe lygeblogging her i dag med andre ord. (Eller kanskje litt for gresset i rsten av hagen er en skandale for tiden, men men). Disse stoffene er på hele tiden og de blir våt når det regner, men de tørker fort igjen og holder seg ganske fine lenge. Jeg pleier å vaske dem et par ganger hver sesong.

Plantebordet mitt svikter aldri, og er i bruk hele året. I desember står jeg her og lager juledekorasjoner :) Det er blitt litt slitt siden i fjor, men så har det stått ute hele vinteren også. Jeg synes ikke det gjør så mye, det er fort gjort å skifte ut platen om så skulle være.

 Jeg koser meg ekstra mye når blomstene legger seg helt innover plantebordet til meg. Endelig er det knopper på pellaroniumene mine. Når hagen er som dette er det en glede å vanne om kveldene. Sommeren r herlig.

Denne new Dawn rosen plantet jeg i høst, og den har overlevd her i potten, utrolig nok. Men den er veldig pinglete foreløpig. Jeg håper den plutselig slår til. De er jo skjønne når de blomstrer sammen med dronning Ingrid slik som dette.

Alltid en avlegger eller to i pottene på plantebordet. 

Jeg synes krypfredløs er så lekker når den vokser i potter og henger nedover fra hyller som her, eller nedover muren eller utover gulvet fra pottene. De er nesten finest når de er bare grønne. De blomstrer mest i juli og august, og jeg er alltid like i tvil om jeg liker de gule blomstene sammen med alt det rosa.

Jeg bruker ellers bare lys og mørk rosa, samt blåfarger på plantene her ved inngangen. Men jeg får meg liksom ikke til å fjerne dem heller, selv om jeg synes det blir litt urolig med det gule innimellom.  

Slik ønsker vi velkommen inn til oss.

God helg alle sammen


Klem fra Lisemoren