tirsdag 2. november 2010

Lag fuglematen selv

Hei alle sammen

Her hos oss har vi som dere kanskje vet stor glede av alle småfuglene i hagen. Vi ser på dem når vi spiser hvert eneste måltid, for maten deres henger like utenfor kjøkkenvinduene våre. Det kan være stor aktivitet her på fuglerestauranten vår til tider.
 

Det er denne maten de kommer for å hente. Eplene har de brydd seg fint lite om, selv om de hakker litt i dem. Men de hjemmelagde meisebollene gjør virkelig susen. Vi bruker mest jordnøtter, for det er dem småfuglene her går for. Solsikkefrøene spiser de når det er tomt for alt det andre.Det er mange måter å lage denne maten på. Jeg smelter Flott-matfett uten salt og blander i jordnøtter eller solsikkefrø, eller begge deler. Så lager jeg former ved hjelp av aluminiumsfolie og glass, eller bruker gamle rømmebeger eller youghurtbeger.
Eplekransene mine har fått seg en meisebolle i midten. De små fuglene er utrolig skjønner når de sitter på kransen og hakker litt på eplene, mest på meisebollen og så bittelitt på eplene igjen.


Da eplene hang på treet hadde det vært fugler og spist av noen av dem. Hakkene etter dem var ganske store, så vi lurer på om det kan være skjæra som har vært der. Det har nemlig vært tyver i hagen vår også. Først forsvant den ene eplekransen fra hyllen over plantebordet, og noen dager senere forsvant den nye jeg hadde hengt opp også.

Jeg antar at det er skjæra som er tyven, for her i Lisemorhaven er det bare å spørre dersom man vil ha noe, så deler vi villig ut vi. Det er jo også nok eplekranser å ta av, så det er ingen krise, men jeg skulle likt å se hvor skjæra pyntet med kransene da :)
Tenk å se en skjære komme flygende med en eplekrans i nebbet, det hadde vært noe. De andre skjærene ble sikkert kjempebegeisret da de så reiret som nylig var blitt stylet med eplekranser på ekte interiørbloggervis. Så tipser skjæra dem om Lisemorhaven da vet du og sier kanskje : de hadde bare tre igjenså vær raske hvis dere vil sikre dere en,  fly og hent med det samme!

Så en annen skjære flyr innom Lisemorhaven og rasker med seg en krans. Nå hadde de fått inn flere, sa hun sikkert da hun returnerte til skjærenabolaget.  

Nei jeg tuller bare, men disse flyktige tankene om alle skjærene som muligens er på vei, kanskje i dette øyeblikk,  for å "handle" i Lisemorhaven har fått meg til å feste kransene grundig, istedenfor å bare henge dem opp etter krokene.

Anyway. Da vi laget fuglemat denne gangen laget jeg en konglekrans som jeg la i en form og helte over med en fett og jordnøttblanding. Alle nøttene ble også hakket i småbiter, istedenfor å ha dem hele slik jeg gjorde med meisebollene.  

Det ble denne kransen (dere ser den på det første bildet i dag, jeg skal vise dere hvordan jeg laget den en annen dag) som ble mest populær da all maten ble hengt opp. Etter en uke var all maten borte og bare konglekransen tilbake. Fire fem fugler hakket i vei samtidig, skikkelig travle og et nydelig syn for oss i frokostgjengen.
Eneste minuset med de hjemmelagde meisebollene er at de lett går i stykker når det blir mange plussgrader og solen skinner på dem. Derfor liker jeg best at de er inni noe som hindrer dem å falle fra hverandre. Her på vestlandet nytter det ikke å henge dem opp i en tråd, det kan jo være greit å vite om.  Det er forøvrig masse inspirasjon på nettet om hvordan man kan lage fuglemat. Se også inne hos Anne på Moseplassen for fuglemat-informasjon og inspirasjon, for der er det mange godtbiter.

Ha en flott tirsdagskveld alle sammen. Nå skal jeg på klubb med venninnene mine og gleder meg til en kveld med latter og skravling.


Klem fra Lisemoren

6 kommentarer:

lavendel mio sa...

Oi du så mye fin fuglemat du har laget...tenker det kryr av småfugler hos dere:)
Eplekransene var sååå dekorative!
Takk for fine tips,nå må jeg lage fuglemat i lag med ungene:)
Ha en fin kveld, klem Hanne

Mitt hvite hus sa...

Ååå dette skal jeg gjøre en dag og... så vuirkelig kosleig ut...

utrolig kjekt å ha fuglene utenfor å kikke på de...
Jordnøtter hvor får du kjøpt det??
Klemmer 0))

Merethe sa...

Du lager så mye flott fuglemat og passer så godt på disse små vennene.Også ser det så lekkert ut. Ser for meg skjærene med krans i nebbet. :)

Lisemoren sa...

Jeg har kjøpt jordnøttene på plantasjen. De kan man få mange steder tror jeg, europris, mulig i dagligvarebutikker også. Men de store pakkene fant jeg på plantasjen.

Klem fra Lisemoren

IngunnBW sa...

Heldige pipper som bor hos deg! Dette inlegget var kjempebra, jeg legger det ut på hagesiden på Facebbook :)
http://www.facebook.com/Hagetips

Lisemoren sa...

Så morro at du likte det Ninni. Så flott den facebooksiden var da. Dit skal jeg tilbake.