fredag 5. oktober 2012

LAG EN ENKEL BLOMSTERDEKORASJON SELV, Lisemorsøsterens tips med bilder og forklaringer


Hei alle sammen.


Ja da er jeg klar for å vise dere hvordan vi laget blomsterdekorasjonene til engelens konfirmasjon. Dette er bare ment som enkle tips til dere som har lyst til å gjøre dette selv. Jeg er absolutt helt ufaglært og hadde aldri laget en dekorasjon i hele mitt liv før min søster viste meg at det ikke skal å mye til for å få flotte dekorasjoner. Dette hadde jeg aldri begitt meg ut på uten en liten dytt og enkle tips.Derfor tenkte jeg at det sikkert er flere som ville likt å få disse tipsene. For det var mye lettere enn jeg trodde. 
Vi skulle lage fem dekorasjoner, men endte opp med å lage 11, fordi vi hadde så mye blomster til overs.
Men la oss holde oss til 5 ala den på bildet over. Det er for øvrig min første blomsterdekorasjon og jeg var kjempefornøyd.

DETTE TRENGER DU TIL 5 DEKORASJONER :

OASIS (beregnet for vann, grønn) Vi brukte all oasisen, også den vi skar av. I de dype skålene går det helt fint, men man må være helt sikker på at oasisen holder seg på plass.
EFØYBLADER, mange, når du tror du har plukket nok så plukk litt til.
10 Små eføykvister (de ytterste med bittesmå blader og knopper)
ROSEBUKETT med 15 roser i ønsket farge
En liten bukett med BRUDESLØR
En bukett med FRESIA
En plante med blå klokkeblomster, tror den heter campula (den planter du i hagen etterpå og den kommer tilbake som et skudd).
Fine skåler med eller uten stett til å ha dekorasjonene i.

VIKTIG
HUSK Å LEGGE OASISEN I VANN I MINST ET DØGN FØR DU SKAL BRUKE DEM.
Så er vi klare for å lage selve dekorasjonene :
1. Skjær oasisen oval i bunnen. Beregn sånn noenlunde så den passer i skålen. Skålen trenger ikke å være særlig stor, for dekorasjonen vil uansett bli større. Vi hadde litt grus under oasisen som ikke syntes uansett. Da fikk vi oasisen til å ligge stødigere og vi kunne også vanne her slik at oasisen hadde rikelig med vann å trekke til seg. Blomstene sluker mye vann, særlig rosene. De må vannes mange ganger.  
2. omtrent slik så oasisen ut da den var klar for skålen

3. Oppi skålen med oasisen. Få den noenlunde ben.


4. Så skal vi ta kniven og skrå kantene litt

5. Slik at oasisen ser slik ut til slutt.

6. Sett fire store eføyblader jevnt rundt på oasisen og pass på at de vendes med spissene litt ned mot bordet. De skal skjule hele oasisen til slutt. Eføybladene skal på en måte danne fire hjørner. Pass på at akkurat disse bladene er like store og at det blir bent.

Vi endte opp med å bruke eføy fordi de holder seg friske og fine lenge etter at de er plukket. Vi la dem likevel i vann mens vi ventet på at oasisen skulle trekke vann. Det er ingen problm å bytte ut eføy med små bunter av grønne busker/blader. Bare å prøve seg frem.


7. Så tar vi fire små eføyblader og setter høyere oppe på dekorasjonen, mellom de fire første eføybladene.

7. Så skal vi plassere rosene. Lag tre merker/hull på midten med en stikke, slik at dere får en liten trekant. Da blir ikke dekorasjonen skev og skakk, men den får et tydelig sentrum som resten av blomstene plasseres rundt.  


8. Putt rosene nedi hullene. Rosene kommer til å åpne seg litt etter litt (vi laget dekorasjonene dagen før konfirmasjonen, men dekorasjonene stod like fine i over en uke, og var faktisk finest to tre dager etter de var laget. Da hadde rosene sprunget helt ut).


9. Ta eføyblader og putt dem innimellom rosene slik at all oasisen dekkes noenlunde.

10. Så skal vi plassere de første Fresiaene. Vi har valgt å la knoppene og blomstene peke oppover. Bestem deg nå for hva som er bak og frem på dekorasjonen og sett en fresia i hver ende. De skal liksom forlenge dekorasjonen litt utover. Fresia lukter fantastisk, og hver eneste lille knopp begynner til å slutt å blomstre.

11. Så tar vi de små eføygrenene. De plasseres under Fresiaene og skal peke ut fra dekorasjonen på samme måte.

12. Slik


13. Så skal vi plassere de blå klokkene. Dette var de eneste blå blomstene vi fikk tak i. Fordi stenglene er så tynne at de lett knekker er det ikke bare å stikke dem inn i dekorasjonen. Bruk en stikke og lag et hull ned i oasisen. Sett så en liten bukett med klokkeblomster nedi.

Jeg ville kanskje heller valgt en annen blomst hadde det ikke vært for at det var klin umulig å få tak i blå blomster denne lørdagen. Dersom disse ikke har skikkelig tilgang på vann i dekorasjonen visner de nemlig fort. For oss gikk det bra, med noen få unntak, men dere er hermed advart. Neste gang kommer jeg til å bestille bukettene slik at jeg er sikker på at jeg får tak i akkurat de blomstene jeg vil ha.

14. Plasser små bukketter i dekorasjonen. Tenk fremdeles i trekant og ha noenlunde samme avstand mellom dem.

15. Nå skal vi bruke de små knoppene fra fresiabuketten. De er geniale å bruke for å få dekorasjonene fluffy og lubne. Det er lett å tenke at dette er boss, siden de ikke blomstrer. Men disse må ikke undervurderes. De begynner nemlig å blomstre de også. Plasser også disse i små trekanter rundt i dekorasjonen.
VIKTIG Dersom dere vil bruke flere så hold dere til oddetall, ellers blir ikke dekorasjonen harmonisk, men vil se skeiv og rotete ut. Enten tre eller fem om dere skjønner.

16. Så plasserer vi en Fresia midt i mellom rosene for å få noe litt opp i luften. Ikke for mye.

17. Nå putter vi små buketter med brudeslør rundt omkring. Bare bitte litt i hver bukett. Igjen husk tre eller fem. Oddetall, alltid.

18. Nå begynner det å ligne på noe. Snu nå dekorasjonen rundt og se til at den er jevn og fin, og at ikke noe oasis viser.

Da var vi ve veis ende på det lille blomsterdekorasjonskurset

Min snille læremester som har gitt meg alle tipsene.Detalj fra en av dekorasjonene. Eføygrenenes tupper er nydelig å bruke slik. Gjør seg veldig.

Detaljer, detaljer.............. smiler

Slik så de ut på bordet. Jeg elsker bling og slike pyntefat, og syntes det gjør seg når dekorasjoner på stett speiler seg i fatet.

Bruker dere skåler uten stett blir inntrykket mer som dette, fint det også.

Her står alle dekorasjonene på geledd. Det er desverre ikke til å stikke under en stol at det tar litt tid å lage slike dekorasjoner. Så sett av god tid.

Håper noen hadde glede av tipsene. Snart kan vi jo faktisk prøve oss på juledekorasjoner. Tiden flyr.

Velkommen igjen.


Hilsen Lisemoren

Ingen kommentarer: