søndag 21. mars 2010

UTE-HAGING

Tro det eller ei, men i dag har jeg endelig fått jobbet i hagen. LYKKE :)
Snøen ligger fremdeles i store deler av hagen, men jeg har bokstavlig talt gravd frem et par bed og sitteplassen. (smiler) Terassene er nå snøfri, og de bedene som går klar for snøplogen og takfallet er nesten bare. Det er der jeg har haget litt i dag. Jeg har lukt ugress, og det var herlig å få litt jord under neglene igjen, kaldt, men herlig. !
I det ene bedet mitt stakk det lubne deilige påskelilje-knopper opp mellom snøen. Et nydelig syn som lover snarlig vår. Dessverre var flere av mine skjønne rhododendron knukket i snøen, noe jeg har vært redd for. Men jeg håper de blir fine likevel.

Ellers så har jeg fylt flere svarte boss-sekker med rusk og rask, og så enda litt mere rusk og rask, sukk. Gamle akebrett, og all granbaren som har lagt over krukker og bed gikk samme veien. Jeg hadde en stor opprydning inne like før det enorme snøfallet kom, og sekkene som egentlig skulle kjøres på søppelplassen ble istedenfor begravd i snø.
Da min nabo og svoger var innom i dag for å hente snupien og spurte
- hva skjer her da, det ser jo ut som rådalen her ute jo ! skjønte jeg at dagen var kommet, jeg måtte ta tyren ved hornene og rydde opp. Det pleier ikke akkurat å ligne den lokale bossplassen ved inngangsdøren min, men nå var jeg skummelt nær, huff.
Så i gang gikk jeg, og det var i grunnen deilig å renske litt opp. Barna mine var utskremte medarbeidere, men de jobbet utelukkende for skyhøye bestikkelser fra far i huset, som holdt seg inne og laget middag til oss. Gjerne for meg. Jeg elsker å være i hagen, nesten samme hva jeg gjør.

Jeg krydrer innlegget mitt med bilder fra i fjor sommer. Dette er blomster som jeg har dyrket frem fra frø, og som er knall-lette å få til. Jeg har ikke drivhus, men planter dem likevel ute, godt beskyttet inntil en vegg, i gjennomsiktige plastikkbokser, med plast-trekk over. Om dagen løfter jeg vekk trekket, noe som er særlig viktig i sol (de har bare sol på seg tidlig morgen), og om ettermiddagen tar jeg plasten på plass igjen.

Boksne mine står oppå en benk også, for sikkerhets skyld. Slik sår jeg, omtrent 1 april (i Bergen er det svært mildt), og det har alltid gått fint, til tross for en frostnatt eller to. Når plantene er klare for å prikkles, setter jeg dem rett på voksestedet, eller i potter, krukker og kar.

FOR DERE SOM VIL HA TIPS TIL LETTSÅDDE FRØ :

Bilde 2 viser : Erteblomst-staude, og den kommer igjen slik som denne i år etter år. Den på bildet er tre år og har alltid stått i denne store krukken, og ser ut til å trives med det. Kjekt med noe som kommer igjen fra år til år. Den blomstrer ikke før andre året, så ikke dere blir skuffet. Men det er bare å sette et par vanlige ertefrø (sommer) mellom staudefrøene, så har du blomstring fra dem første året, mens du venter.

Bilde 3 : Hagepoppelrose, og den er nydelig, stor og frodig. Jeg har aldri bommet med denne. Tror dette må være dronningen av sommerblomster. Anbefaler på det varmeste å prøve. Den du ser på bildet har bare vokst i krukke, men er frodig og fin. De blir enda finere dersom de får stå i et bed.

Bilde 4 og 5: Nellik, henge og vanlig. Også veldig lette å få til, synes jeg, og veldig flotte. Mine blomstret første året, til tross for at de ble sådd i april. Disse er nye hos meg, og jeg er spent på hvordan de blir i år. Det blir deres andre år hos meg. Da jeg tok vinterferie fra hagen, hadde jeg et par svarte plastkrukker med små nye nelliker som ikke hadde blitt plantet noe sted enneå. De ble bare satt under en benk. Da jeg gravde frem benken i dag fant jeg dem, grønne og fine, og en av dem hadde allerede kommet med knopper :)

Bilde 6 : Månedsjordbær, kom også som bare det, og var veldig lette å få til.  De bærer frukt til frosten kommer, og siden mine bare har stått i krukker (på grunnn av de f..., sneglene) har de vært litt større enn markjordbær. Gode på smak. Jeg har hatt mine slik i krukker i fire år, og de kommer trofast igjen.


Håper dere alle har kost dere denne helgen, det har jeg. En god ny uke ønskes alle

Klem fra Lisemoren

11 kommentarer:

Lindas hus sa...

Å så deilig med vakre bilder av enda vakkrere blomster! Uteplassen min er ikke akkurat noe skjønnhet om dagen og jeg hadde tenkt til å begynne i dag, men det ble med tanken.....

Mitt hvite hus sa...

Herlig Lisemor... her er det også blitt ryddet.. deilig..og for noen nydelige planter.. jeg sådde erteblosmter i fjor og er evldig psendt på den i år..

Klem Kerstin

Henriette sa...

Det ER deilig no når me kan bevege oss ut i beda igjen. Her sang til og med fuglane i kveldinga - o`lykke:0) Eg er seint ue med såinga i år, men vågar ikkje så før påskeferien. 12 dagar utan tilsyn vert i meste laget.....

Ha ei flott veke, med MASSE hagever:0)(Det er jo lov å håpe;)

Klem♥

Anita fra hjerterommet sa...

Takk for kjempemange gode tips, hvis jeg bare kan ha de nysådde frøene stående ute så tror jeg jammen jeg skal forsøke.. har liksom ikke store plassen inne til å drive frem blomster:))

Kom gjerne med flere tips om planter som er lette å drive frem fra frø:) Jeg har jo en hel hage på hytten jeg må beplante:)))

IngunnBW sa...

Til og med ugressluking høres ofrlokkende ut nå :) Her er også varanden snefri etter et par gedigne runder med spaden. Herlig!

Så nydelige bilder du viser av blomster :) Det første av speilet var lekkert!

Magdalena sa...

samme her, hage i nesten hele går.. takk for hilsen, søtt av deg å si at du likte hønene,- takk for det..!
nå må du ha en skjønn uke videre mot påske, litt mer vår for hver dag, herligt!
klem ,magny

Randi sa...

Å Lisemor!! herlige bilder og takk for flotte tips !!
Jeg skal finne frem boken min og notere her.


Klem Randi

oline's skattekammer sa...

Skjønt innlegg og nydelige bilder! Ble så innspirert av deg, at i går så sådde jeg en hel haug med frø, som forhåpentligvis klarer seg på verandaen min, og blir til de fineste sommerblomster... (Hvis ikke, tar jeg meg en tur når det lir på sommerer..!) Hihi, neida, skal ikke laste deg om dette prosjektet går dårlig! Det vil nok kun være min egen feil... Ønsker deg noen fine dager fremover!!!

♥Min Eden♥ sa...

Hej hej!
Vilket härligt planteringsbord du har på din blog:

http://lisemorshave.blogspot.com/2009/08/nysnekret-hylle-og-plantebord-detaljer.html

Har du något emot att jag lånar din inspirationsbild.

Jag "samlar" på bilder av härliga planteringsbord. Jag lovar att nämna och länka till din blogg!? Medela gärna både om du inte vill vara med och om du vill vara med.
Här är min sida med alla

P L A N T E R I N G S B O R D

Ha det gött!!

liven sa...

Heisann!!
Nydelige bilder fra hagen din Lisemoren!!
I dag har jeg vært ute og ryddet litt....og plantet litt!!
Og her så det jo ut som rådalen også....du verden så mye som dukker frem når snøen forsvinner!!
Ønsker deg en flott påske.....og kos deg!!

Ruter & Hjerter sa...

Du er jaggu flink! Blir litt inspirert og jeg må ta med gutta ut å få gjort litt i hagen idag tror jeg:) god påske! bloggen din var knall!