søndag 28. mars 2010

Plantebabyer i alle vinduer.

Hei alle sammen.
Nå er det PÅSKEFERIE, hurra.
                                                                                                                                                                   Den har jeg tenkt å utnytte til fulle. Planen er å bare holde på med hobbyene mine og kose meg.
Jeg tyvstartet litt nå i uken som var. Jeg har nemlig hentet hjem alle pellisene mine. De har overvintret i kjelleren hos min mor og far. Jeg har ikke kjeller eller andre egnede steder å ha dem selv.

Men da foreldrene mine bestemte seg for å flytte og det skjedde midt i desember, så det litt skummelt ut for pellisene mine, jeg har jo ikke akkurat en heller, smiler. Problemet var nemlig hvor vi skulle plassere dem i det nye huset,  og var det plass? Og ikke minst, ville de tåle flyttingen? Det var nemlig usedvanlig mange kuldegrader og snø her akkurat da foreldrene mine flyttet, men det gikk heldigvis bra.

Nå er de vel i hus og er klippet ned og stelt etter alle kunstens regler. Det ser ut til at de jeg selv prøvde å overvintre her ikke har klart seg like godt, men jeg gir dem noen uker til. Men det skal sies, det er en utfordring å få det til å se lekkert ut mens de nye avleggerne vokser seg til småplanter.

Disse skal få komme ut så snart det går an, men jeg må nok vente til midten av mai, minst. Det er derfor jeg har ventet såpass lenge med å lage avleggere også, jeg må ha et sted å ha dem, og orker ikke ha dem inne alt for lenge. Men det er likevel verdt jobben. Jeg laget nye planter på denne måten for første gang i fjor, og det gikk over all forventning. Aldri har det vært så fint i hagen min.  Derfor har jeg litt av en gjeng på groing nå.

Jeg har satt dem tett i tett i torvbriketter, for da får jeg mange mange på relativt liten plass. Jeg vanner dem i fra skålen også, slik at de trekker til seg det vannet de trenger, for da jeg vannet dem ovenifra i fjord var det noen av dem som råtnet. Så får vi se, det hjalp i fjor.

 Foreløpig har jeg laget klar 50 avleggere, men siden jeg setter dem rett i jord og vanner regner jeg med at noen av dem ikke klarer seg. Det gjør ikke noe, jeg lager mer enn rikelig. Jeg skal enda lage noen til. For jeg har store og mange bed. Dessuten har min mor fått seg hage og da må Lisemoren trå litt til og sørge for rikelig blomstring der. Slik at pellisene har et sted å være til vinteren igjen. Det er også så kjekt å ta med seg en skjønn plante man har laget selv når man blir bedt bort.

Det går også fint å sette avleggerne i vann og få røtter på dem på den måten. Det gjør jeg med noen, og bruker så disse til å erstatte de jeg mister av de som ble satt rett i jord. Jeg synes det tar lenger tid når jeg skal vente på at de setter røtter i vann, men det er sikkert forskjellig hva folk foretrekker.Over ser dere mine små avleggere, trygt plassert i kjøkkenvinduet. Det er veldig lett å få dem til, og de blir fort store og blomstrer. Men det krever at de blir pottet om når de er klare, og så gjødslet og stelt. I fjor hadde jeg noen som ble stående i de små pottene, og de blomstret og var fine, men de ble ikke særlig mye større. De jeg pottet om ble dobbelt så store i løpet av noen uker. Men så får de tåteflaske og kjærlighet her hos meg også da.

I år skal jeg prøve å ha dem der det ikke er tak også, regn eller ikke. Jeg må bare prøve. Så får jeg heller være flink til å klippe vekk det regnet ødelegger etterhvert. Det blir spennende.

Oppfølging følger.

Jeg benytter anledningen til å ønske alle en riktig

GOD PÅSKE

Klem fra Lisemoren

13 kommentarer:

Hilde Heimdal sa...

wooooow for et inngangsparti du har !!!

nydelige bilder!

har du et tips til meg som kun har plastikkblomster og IKKE grønne fingre ???

Jeg har så lyst på busker og planter som er lettstelte :)!!

Lisemoren sa...

Hei Hilde og takk for koselige ord. Det er en del som har spurt meg etter tips, og jeg skal prøve å lage et innlegg om dette om ikke så lenge.

Det er et hav av muligheter der ute, og ikke lt er like arbeidskrevende.

Klem fra Lisemoren

A-H sa...

Så mange!!! Jeg har 3 zonale som overvintret fra i fjor, men har mårbacka og dronning ingrid høyt på ønskelisten i år!!
Tenkte å ta meg en tur på hagemessa og to uker!
Hva gjødser du de med?

Flott blogg du har;)
God påske!

liven sa...

Hei Lisemoren!!
For en produksjon hos deg......du kan jo måle deg med et gartneri nesten :o)
Mine pelliser som har stått i kjelleren vokser nå......hvertfall et par :o) noen går dukken....men de har flere på Stend :o)
Stiklingen jeg tok tidligere klarte seg ikke....men prøver igjen!! Disse plantene er bare så nydelige!!
Ønsker deg en fin påske....om været ikke blir som vi ønsker får vi kose oss med snop og lesing :o)

IngunnBW sa...

Jeg fikk mine første Pelargonia i fjor, jeg tror helt sikkert et blir flere i år :) Bl.a har blikket mitt falt på Mårbacka Hanna og en variegert sort. Appleblossom er også nydelig!

Så flink du er med stiklinger, det blir nok et vakkert syn til sommeren hos deg :) De vokser jo så fort.

Lisemoren sa...

hei Ann Helen

Jeg setter dem i god krukkejord blandet med en god neve kujødsel(ser ut som jord det også), og så bare vanner jeg til langt ut i juni. Etter det gir jeg dem litt blomstergjødsel i vannet en gang i uken.

Så, i god tid før jeg drar på feire putter jeg nedi langtisvirkene gjødsel som du får i pakker, ser ut som mange små perler. Jeg har vannehjlp og huspass når jeg ikke er hjemme selv, så her er det ingen fare for hverken hagen eller huset.

Dronning Ingrid er en av de to pellisene jeg lykkes best med, og det er min favoritt. Den er enkel å ta stiklinger av. Det som er så gøy når de overvintrer er at de blir så store og praktfulle etterhvert, det kan du se på favorittbildene mine under innleggene.

Så synd at ikke dine avleggere klarte seg Liv, men du må bare prøve igjen.

Elers er det bare de største jeg overvintrer ca 15 stykker, de andre lar jeg bare stå, for jeg orker ikke ribbe hagen helt, den kan jo være fin til langt ut i november enkelte år.

Det er derfor jeg lager så mange avleggere, men det meste av jobben gjøres ute. Har mange jeg deler med også :)

Ninni jeg skal prøve å få tak i de sortene du anbefaler. Skal prøve ut Stend butikken som Liven anbefaler. Det er morro med vår :)

Christinas låvebutikk sa...

For ett herlig innlegg og blogg!
Så flink du er med planter!
Skulle virkelig kunnet mere;))
Ha en nydelig påske!

Merethe sa...

Spennende med pellis stiklinger. Jeg holder på å ta stiklinger av mine. Skal også plante om morsplantene så de får det godt med ny jord og gjødsel. God påske til deg og dine.

Vivishagerom sa...

Stiklinger rundt omkring alle steder, ja det er et sikkert vårtegn.
Ønsker deg en riktig fin påske og jeg håper du får masse sol.

Randi sa...

Så utrolig flink du er...jeg skulle ønske jeg hadde vært i nærheten av å ha sånne grønne fingre.

Håper du koser deg masse i ferien.
Her er det ikke påskeferie før onsdag klokken 15 :-)

Ha en fin stille uke
klem

Monica sa...

Hei på deg.
Wow, for en produksjon av blomster du har! Jeg har også noen, men i langt mindre skala enn deg ;)
Ønsker deg en riktig god påske.

Hulda sa...

Nå har jeg kosa meg her i hagen din. :) Skal si du har det frodig og vakkert. Jeg elsker også hagearbeid, og innredning i hagen. Kom gjerne innom bloggen min; Husfruas Memoarer. :) Legger inn link til deg, så jeg lett finner tilbake. Virkelig stemning her!

Lena sa...

For en idyll av en hage!
Jeg er imponert!
Jeg har kjøpt inn hagepopppelrose ( som du anbefalte) og sommerstokk rose ( før ) Lurer på om du vet om det er ok å ha dem i henge kurver, slik at de henger nedover. Eller om de burde stå i potter/bed?
Jeg ser du har noen som ligner i hege kurver på noen av bildene dine ( mørke rosa blomster) nydelig! hviken type er det?
Ønsker å få til noe liknende hjemme hos oss pgså.
Om du har anledning til å gi meg tips på veien, blir jeg så glad!
Ha en herlig dag!
Mvh Lena