onsdag 12. desember 2012

Husk på småfuglene i kulden

Hei alle sammen

Nå i kulden er det viktig å huske på småfuglene.
Det er en del svarttroster her i Lisemorhaven, men de ser ut til å ville ha maten sin på bakken. Eller oppå et bord. Derfor har jeg lagt ut epler til dem på hagebordet her.Pluss masse fuglefrø i et provisorisk etasjefat. Dette er den roligste delen av hagen, på den store terassen på forsiden av huset. Den er ikke ofte på blogg.


Etasjefatet er laget av to potter som er satt på hodet, med runde fat i forskjellig størrelse mellom. Det er ikke limt eller noe, men har stått støtt uten å velte.
Vi lager også fuglemat her i Lisemorhaven, med flott matfett og fuglefrø. Dette skal bli klokker som vi henger opp. Man kan også helle blandingen i muffinsformer og hene dem opp, det blir ganske dekorativt i trærne. Men jeg frykter for de fuktige vintrene her vest, der alt pleier å regne vekk, så jeg går for mer solide løsninger.
Fuglenek er også utrolig hyggelig å ha i hagen.
Legg merke til mitt nye gjerde! Hunden min kan nå løpe fritt. Det ble ikke noe hvitt stakitt gjerde her, for jeg orker ikke mer vedlikehold og malingsarbeid. Dette gjerdet har jeg tenkt å skjule bak en frodig og flott rosehekk. Tips til egnede rosesorter tas imot med takk. Jeg vil gjerne ha en rosafarget som blomstrer fra vår til høst.
Her herjer frosten for fult, selv om det er blitt litt mildere i dag. Fantastisk med snø i hele advent. Det er nesten ikke til å tro, skikkelig julestemning. Må den bare bli liggende helt til jul.Mitt stakkars kirsebærtre, som i tre omgnger er blitt spist og knekket ned til det ugjenkjennelige av hjorten. Håper det nye gjerdet mitt holder dem ute for fremtiden. Jeg er kjempespent på om treet vokser seg til igjen eller om jeg bare må plante et nytt.Eplene har ikke så godt av frosten og må nok byttes ut når den er over. Men jammen er det dekorativt med epler i kurver slik. I år har jeg ikke laget eplekranser, jeg rakk det rett og slett ikke før frosten og snøen var over oss. Men det går jo fint å ha dem i kurver også.Jeg har alltid hatt en fuglerestaurant foran kjøkkenvinduene mine, men har tatt en liten pause i år og heller hengt maten rundt i alle trærne i hagen, for dem er det mange av. Jeg gikk litt lei av grisingen på vinduene. Men nå savner hele familien kosen med å se fuglene når de spiser, de var jo bare en meter fra oss, så vi har hengt opp et fuglenek for å lokke dem nermere. Det kommer nok opp en fuglemater eller to her også igjen.Koselig å sitte å se ut på fugleneket herfra. Ser jo fuglene godt der også. I går var den første rødstrupen innom.Epler har vi overalt, for treet ga overflod dette året. Pottene i krukkehagen blir tømt og snudd etterhvert som blomstene har gjort sitt. De som inneholder stauder får et dekke av vintergrønt. Ingen potter blir flyttet vekk. De står her klar til de igjen blir fylt opp til våren.

Husk på småfuglene du også. Fortsatt god advent til store og små.

Klem fra Lisemoren

4 kommentarer:

Caroline sa...

Så bra dere tenker på fuglene i kulden:)
Ja,de trenger endel mat nå på denne tiden,å det ser jammen ut som de får alt de trenger hos dere og vel så det;)
Ønsker dere flotte førjulsdager!
Klem Caroline

liven sa...

Heisann Lisemoren!
Den flotteste oppdekningen for fuglene hos deg :)
Her er mannen så flink å passe på småfuglene...så de sulter ikke her heller :)
Ønsker deg fine desemberdager, og jammen er det julestemning :)

Hulda sa...

Så flott utenfor hos deg! Fint både for fugler og mennesker dette. Trivelig. :)

Humlehagen sa...

heisann!:)Så koselig å kikke innom i Lisemorhaven- du er flink med stell og mat til fuglene!:)God advent fra oss i Humlehagen!:)