lørdag 3. oktober 2009

Rapport fra en drukningstruet hage :)

Er du en hage-entusiast bosatt i Bergen må du være forberedt på vann. Mye, MYE vann, eller REGN som vi også kaller det. Her i Bergen sier man at det regnet kattunger, dersom det regner en god del. Men når det regner nærmest ekstremt, da sier vi at det regner det trollunger !!!!
Det har blitt en del troll i det siste, for å si det forsiktig. Etter tre måneder med intenst regn har hagearbeidet gått over fra trivelig fritids-syssel og rekreasjon til en seig kamp mot elementene. For tar du en hage, en hage-entusiast og et par tre trofaste stauder så gjelder det bare å la regnet få vite at vi gir ikke opp. Eller................
Det er med skam å melde at jeg lot de fleste av bedene og hagen klare seg selv en gang midt august. Siden det meste regnet vekk gikk jeg lei og lot ugress være ugress, mens jeg leste bøker, heklet og ventet på at sommeren skulle komme tilbake så jeg kunne ta på bikinien igjen og rydde opp ute en gang for alle.


I juli var det irriterende at det var så dårlig vær, men våren og juni hadde vært så fin, og de første ukene hadde vi vel ikke lagt så mye merke til det (vi er jo tross alt Bergensere) hadde det ikke vært for at det var midt i sommerferien.
Så vi minnet hverandre på at man jo ikke kan begynne å bli storforlangende heller, her på våre kanter. Dessuten er det jo alltid nydelig i august........... så det var bare å slappe av.
Midt i august en gang begynte jeg å kikke etter solen og tenke når kommer egentlig sommeren ? I september trøstet jeg meg med at sommeren er jo ikke slutt ennå, kan bli mange fine dager fremdeles, bare solen vil skinne.Men nå er vi kommet til oktober og jeg har begynt å lengte etter å bo i en annen landsdel, for dette er virkelig kjipt. Nå kan det jo regne til februar hvis vi er uheldig. Men det gjør sikkert ikke det, bare slapp av.


Dermed har ugresset hatt fest i bedene våre og nå ser det ganske skummelt ut der. Det er ingenting som vokser så godt i regn som ugresset, nemlig. Håper jeg får luket og ryddet før vinteren, men når jeg blir våtere ute etter ett minutt, enn jeg blir inne i dusjen etter fem, gidder jeg rett og slett bare ikke luke, sukk.
Det er mulig at det har sammenheng med mine relativt våte sykkelturer til og fra jobb, kombinert med at jeg også i jobbsammenheng er ute flere timer hver dag. Noe jeg er bare glad for, regn eller ikke, jeg er så glad jeg ikke sitter inne hver dag, smiler.Men som dere ser tok hagen ansvar selv, og blomstrer trassig videre. Legger man et godt grunnlag lønner altså hagen deg rikelig igjen. Som du sår skal du høste ordtaket har fått en ny betydning i denne hagen.
Erteblomst-stauden på bildet over holder koken og har fått hjelp av en liten og utrolig våt og pjuskete humle. Men ikke nok med at det regner så hagen råtner på rot, så ser dere sikkert den frekke sneglen som freidig klatrer oppover erteblomstens stengel, på jakt etter knoppene som er de aller beste bitene . Det er hardt å være staude i en slik stund.
Erteblomststauden kommer fra et sinkspann langs muren, og meningen var selvsagt at muren og hønsenettingen skulle være dekket av blomstrende erteblomster på denne tiden, det er planen. Men slik gikk det desverre ikke i år. En og annen har likevel funnet veien helt opp og lyser trassig opp for en Lisemor som er lei av regn.

Slik ser erteblomst-stauden som har hatt en mer beskyttet plass under tak ut, bare så dere skjønner alvoret i situasjonen, ler. Til tross for et utrolig dårlig bilde ser dere sikkert at den blomstrer og vokser nesten like villig som ugresset når den ikke blir drukningstruet på daglig basis over en tremåneders periode. Døren skal bli skinnende blank og svart, men det er jo ikke godt å si når man kan male igjen.........
Slik ser staudebedet langs trappen ut, der høstfloksen ennå trassig blomstrer litt, blant stauder og ugress. Det er ikke lett å være hage-entusiast under slike forhold, men dersom regnet hører meg kan jeg bare si som så : jeg gir ikke opp så lett, så du kan bare ta deg en pase i bygene og hvile deg litt. Regent må vel snart være utslitt nå ?

Synd ikke regn kan reguleres bedre, vi er jo så glade for den grønne frodigheten vår her, og det er jo takket være det konstante dryppet.

Vi har vel når det kommer til stykket lite å klage over tross alt. Her er det helgestemning, fyr på peisen, god mat og fornøyde barn.

Håper dere alle har en like trivelig lørdagskveld som meg, regn eller ikke.

Klem fra Lisemoren

5 kommentarer:

liven sa...

Heisann!!
Ja stakkars blomster!!
Herlighet så vått det er ute!!
Våre nyplnatete ting har hvertfall fått nok vann.....
ugresset ligger utover og jeg håper det kan bli litt tid til å få ryddet opp!!
Trenger egentlig en fin helg:o)

ha en fin søndag...i pøsregnet!
en fin dag til innendørs sysler:o)

Merethe sa...

Det høres ut som dere har fått nok regn. Det var slik vi hadde det i sommer. Heldigvis har september vært fin. Ønsker deg en god søndag og håper at skydekket sprekker opp hos dere. :)

Henriette sa...

Veit akkurat korleis du har det. Har knapt løfta ein finger i hagen på leeeeenge. Får jo ikkje slått plenen ein gong pga alt regnet:( Håpar det lettar snart, og så vert alt så myyyyykje betre til neste sommar;)

Klem:0)

AG sa...

Takk for det:)
Kjedelig med så mye regn! Skjønner godt at både du og blomstene er litt lei så mye vann.
Håper du får en fin og regnfri uke!
Klem AG

oline's skattekammer sa...

Hei igjen, nei intet ønskevær for en hage og dens eier dette, men hagen din ser da bare fin, frodig og nydelig ut, uansett! Min, den nyanlagte biten, ser bare kort og godt druknet ut den, Jaja! Ha en fin tid videre, uasett vær!