søndag 22. mars 2009

Hagen våkner til Liv

Nå er det den skjønneste tiden på året, VÅREN. Den er i hvertfall kommet til Lisemorhaven. Selv om det godt kan hende at det blir kaldt og snø noen ganger til før sommeren. Det varer aldri lenge her i Bergen, men jeg bor høyt oppi en fjellside så her kommer våren senere enn i lavere hager her i byen.

Jeg har en søster som har flyttet en del, og alle stedene hun har flyttet til har de pusset opp og bygget på. Rett skal være rett, de har flyttet innenfor det samme området da, og barna har bare byttet skole en gang. Når jeg kommer for å se på de nye husene og de forklarer hvor utbygget skal stå, er det første jeg ser etter hagen. Min søster er overhodet ikke interessert i hage, og hun får ikke vondt når stauder,busker og annet som måtte befinne seg på tomten kommer i gravemaskinens vold. Men det gjør jeg og min andre søster, så da er det bare å stikke oppom før maskinene kommer og redde det vi vil ha i hagene våre. De skjønne snøklokkene dere ser over her visste jeg ikke hva var en gang, jeg bare plantet løkene som fulgte med noen stauder. Tror dere jeg ble glad da disse skjønnhetene dukket opp for noen uker siden ? De har faktisk stått ganske lenge i blomst også. Hagen de kommer fra var så stappfull av påskeliljer, andre løker jeg ikke vet hva er, men venter spent.Der var små Rododenron (Her ser dere en av dem som ser ut til å trives utmerket i Lisemorhaven), andre små vintergrønne busker, riddersporer, en praktfull og gigantisk oktober bergknapp, peoner, (men de fikk ikke jeg tak i, håper på avlegger, he,he) og en del andre stauder jeg skal kose meg med å finne navn på fremover dersom de har likt seg her hos meg og kommer igjen. Hagearbeid er i sannhet spennende. I hagen min er det en salig miks av stauder og busker jeg har fått fra tre gamle hager fra familien, og en del fra min søsters fire flyttehager, noe jeg har kjøpt og noe jeg har dyrket fra frø. Jeg har som mål å ha nesten bare stauder her i hagen, men ender av uforklarlige grunner opp med å så haugevis med sommerblomstfavoritter hvert eneste år. Jeg har allerede sådd fire typer inne, sukk. Det er jo fint og gir jo store avlinger rask, men det er svært arbeidskrevende og neste år er det den samme runddansen om at. Trøsten er at jeg får sådd en staude eller to også, så smått om senn må jo min lille byhage bli full. Jeg må likevel si at av de staudene jeg kjøper, og de jeg spar opp av hagene er det alltid avleggerne fra hagevenner jeg får best til. Jeg har sågar funnet en del langs grøftekantene, de har engelen snust opp. I området her er det jo svært mange nye hus, og fyllmasse som er tippet i grøftene inneholder ofte stauder fra gamle hager. Da henter engelen og jeg avleggere fra hennes lure steder.


Ha en god søndag alle sammen.

9 kommentarer:

Mitt hvite hus sa...

Herlig innlegg Lisemor...jeg bor også oppe i høyden og ser at vi ligger litt etter...men det går bra ...så kjekt å få avleggere og få de til:O=)

Ta fra grøftekanten hadde jeg planer om i fjor, men kom aldri så langtO=)

I dag har det haglet å hele terassen min ble hvit..så Kong vinter har litt problem med å forlate oss=)

Ha en fin uke da... Klem Kerstin

LYKKEBO sa...

Det er godt å se det spirrer:)snøklokker er utrolig fine.. Jeg kjøpte noen løker i høst, men "glemt" plante de.. Så på pakken i dag og de er begynt å spire..Så kanskje det er håp og jeg får sånne i hagen min jeg å:)

God kveld til deg:)

Klemmer

Henriette sa...

Så spanade med gamle "surprise" løkar. Gamle stauder er nydeleg, og eg drøymer og om ein staudehage, men det tar tid......Snøklokkene du har fått med deg frå den gamle hagen er forrseten Klosterklokker. Dei er litt større og kraftigare enn snøklokker, kjempefine. Det vert dpanande og sjå kva anna som dukkar opp i hagen di;)

Natta klem frå meg:0)

Lisemoren sa...

Så flott at du visste hva de het, Henrietta, jeg har de små vanlige i hagen min også, men de er ikke kommet helt frem ennå, står mer i skyggen enn disse. Nå skal jeg huske navnet på disse nye, he,he. Takk skal du ha : )

Randi sa...

Ja vi er forskjellige...jeg også graver frem blomster på våren for å se hva som har klart å overvintre.Her falt det noen cm snø i natt så håpet er ute akkurat nå. Men våren kommer. Akkurat nå skinner heldigvis solen og jeg håper å få tid til en luftetur før jeg skal på jobb.

Ha en fin hage uke der du er.
Klem

Anja-Elin ♥ Vakre augeblikk sa...

Hei kjære Lisemor! :)
Tuusen takk for kjempefin gave!! :) Fekk nettopp pakka den ut no! Vart kjempeglad!! Sendte deg ein mail :) Er berre raskt innom for å takke :) Skriver meir seinare :) Gooodklem :)

Merethe sa...

Kjempeartig innlegg om hvordan du får tak i diverse planter som du har i hagen din. Klosterklokkene var bare nydelige.

lavendel mio sa...

Morsomt innlegg:)
Nydelige snøklokker,har de i hagen min,ungene har snart plukket alle:)
Ha en nydelig kveld,klem:)

JK sa...

koslig hageinnlegg:) Jeg gleder meg allerede til sommeren!! Tenker det blir mange fine og inspirerende hageinnlegg her hos deg!!! Takk for kommentaren inne hos meg forresten! Blir bare mer og mer fornøyd med de nattbordene jeg :)
Ha en fin kveld! :D