tirsdag 28. oktober 2008

Kulisser til teaterlek

Hei alle sammen. I dag skal dere få være med meg innom jobben min. Jeg fikk så lyst til å vise dere noen av kulissene jeg lager til barna når vi skal ha dramalek. De elsker å leke rollelek, og når jeg med enkle midler rigger opp litt kulisser til dem koser de seg ekstra mye.
Vi bruker også slike kulisser når vi leker oss gjennom eventyr, og da blir det gjerne til et lite teater. Dette teateret kan vi rett og slett ha for oss selv, eller vi kan vise det til foreldrene, eller noen av de andre barna i barnehagen, alt etter hva barna selv har lyst til.
Over ser dere sengen til, i dette tilfellet, Tornerose. Det er rokken hun stikker seg på som henger i bakgrunnen.

Her er kongen og dronningens stoler rigget opp, og utstyret til Deres Kongelige Høyheter ligger klart. Barna er selv med å pynte kroner og andre ting vi trenger. De vet akkurat hvilke eventyr de vil leke og hvordan det skal være. Det er alltid mange kandidater til de ledende rollene også, derfor elle meller vi om hvem. Så leker vi eventyret noen ganger, til alle har fått være den de helst vil. Dette kan fort pågå noen dager, men det gjør ingenting. Drama er en fantastisk måte å jobbe med barna på.

Dette er stolene, hattene og rokkene til folket som bor i landet. Rokkene har vi klippet ut i papp, og de skal brennes på bål for at ikke Tornerose skal stikke seg. Vi prøver så godt vi kan å unngå at hun sover i 100 år. Rokkene blir tatt ned og "brent" når vi kommer dit i eventyret.
Her er dere kommet til huset til alle feene. Barna hadde åpenbart sett noen disneyfilmer nylig, for de påstod at det var en rød, en blå og en grønn fe og sånn måtte det bare bli her og........
Barna satt i dyp konsentrasjon og pyntet hattene sine, mens de planla både det ene og andre for handlingen i eventyret. Det blir mange flotte og viktige samtaler når vi jobber på denne måten, og det er en ren bonus. Vi får også oppklart mye rart om mer hjemlige forhold, for en får lett assosiasjoner til både det ene og andre når en hører om en såpass slem heks.
Her ligger utstyret til kongens vakter klart. De må ha hester og sverd.

Nå er det nesten klart til å begynne. Barna har selv vært med på å finne ut hva de vil gå med. Vi har en stor kasse full av stoffstykker, kjoler og mye annet, og den får barna kose seg med. De svarte teppene i bakgrunnen gjør ingenting for slottet vårt, her pleier vi å trekke papir utenpå ( rakk ikkke det denne gangen), og så maler vi slottet rett på, med tårn og spir. De eldste barna (4 og 5) er med, og de er et syn når de står på stoler og benker med maleskjorte på og jobber. Med pensel i den ene hånden og malekopp i den andre. Jeg kan som dere sikkert skjønner ikke vise dere bilder av barna, og det er igrunnen litt synd at dere ikke får se de ivrige og glade fjesene deres, men men .........
Nederst ligger vaktene sine kroner, som dere skjønner så er det viktig med detaljene, og særlig når vi skal ha teater for andre, vil barna ha tøffe effekter.
En av feene sin hatt igjen.
Vaktenes utstyr
Her ligger den lille etterlengtede baby Tornerose og skal ha dåpsfest med feer på gjestelisten og magiske gaver i presang. Det ble mye snakk om dette med det magiske, hvordan skulle vi vise at tryllestavene virket. Det endte med at alle fikk noen små sølvstjerner som de kastet ut når de sa ønsket sitt, og det ble veldig fin effekt av. Barna var i hvertfall fornøyd.
Senere da prinsessen ble stor, overtok et av barna i prinsesserollen, og la seg da i sengen etter å ha stukket seg. Her ser dere hekken som vokste kjempehøy . Den ble sakte hevet av to av vaktene, og da den rakk dem over hodet kom prinsen ridende og hogget hekken vekk med sverdet sitt. Så reddet han prinsessen og alle våknet.
Her skal publikum sitte. Jeg spurte barna om de ville synge litt, eller vise noe annet til foreldrene,, da vi skulle ha foreldrekafe nå nylig. Jeg vet, jeg vet, ropte nesten alle førskolebarna, vi vil vise teater. Ehhh......, er dere helt sikker ! svarte jeg. For det var bare en uke til kafeen, og det er ikke gjort i en håndvending å lage til og øve inn et helt teater. Ja, sa de, pleeeeeeease !! Siden det er en demokratisk avdeling vi driver, der vi legger vekt på barns medvirkning og å se og høre hvert enkelt barn, var det bare å brette opp ermene. Vi hadde hatt mye dramalek og lekt dette eventyret før også. Det gikk også over all forventing.
Velkommen inn
Når vi har publikum er jeg forteller, og så lager jeg små pauser der barna kan gjøre ting eller si noen replikker de selv finner på. Denne gangen var de veldig frimodige og både snakket og gjorde oppgaver underveis, det var utrolig sjarmerende og morro. De var ivrige og rødkinnet og det var tydelig at de koste seg. Når vi er alene og leker for oss selv er det nesten bare for å holde litt på den røde tråden, og få oss videre vi har meg. Da går det nesten av seg selv, akkurat som i rollelek. Men det er litt anderledes når det er mange som skal se på, og det er alltid helt frivillig hva barna vil gjøre. Det er også lov å ombestemme seg.
Tornerosehekken, det er barna som har tegnet og klippet blomstene som er festet på.
Syns det ble så fint.
Lille Tornerose igjen.
Detalj fra stolryggen til kongestolene.
En nydelig pyntet fehatt
Sverd og hatter til vaktene
prinsens krone
Torneroses krone
Her ser dere sperrelinjen. Den må ikke publikum gå foran, for der skal skuespillerne være. Det er veldig praktisk siden det er en del søsken med og ser på, de kan av og til få god lyst til å prøve sengen eller være med på leken. Med denne linjen går dette som en drøm. Barna har selv tatt på seg å dekorere denne, med nydelige tegninger fra eventyret.

Når vi er ferdig med teateret kan både små og store leke med kulissene og da blir det av og til helt nye og mye mer spennende eventyr ut av det. Da leker barna ut inntrykkene og spinner videre på egne ideer.

Det samme skjer når de får tegne. Da dikter og spinner de videre på historien, eller lager sine helt egne. Denne tegningen er et samarbeid mellom to femåringer. Dere ser hekken, og bålet der rokkene ble brent. Så ser dere litt av en dyrehage øverst. Vi har store papir ruller som vi ruller over alle bordene når vi skal ha foreldrekafe. Dette er duker. Disse tegner barna på den siste timen mens alle er litt oppspilt og vi venter på at gjestene våre skal komme. Det gjør underverker for stemningen og barna finner roen. Dessuten er det vanvittig dekorativt, så dette er et tips dersom noen av dere der ute kan ha nytte av det. Tegningen over er tegnet på "duken".
Det var en liten tilstandsrapport fra jobbhverdagen min.
Velkommen tilbake

6 kommentarer:

Henriette sa...

Wow. Eg vert heilt mållaus (og det er ikkje ofte). Det må vera ein fantastisk barnehage å få vera i. Eg innser atter ein gong kvifor eg ikkje vart førskulelerar. De må ha eit haaaaav av tolmod;) Takk for titten:)

Lurte forresten og på kvar du har fått tak i dei små metalleglane til bokmerka:)

Ha ei god natt:0)
Klem

Lisemoren sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anne-Berit sa...

Dette var jo bare helt fantastisk.Tenk om alle kunne hatt alt det i sine barnehager.Tenk at du har laget alt det utstyret til ungene,du er både flink og veldig snill.
Ha en fin dag videre.

lavendel mio sa...

Heldig di barna som går i din barnehage og får finne på så masse gøy.Jobber i barnehagen selv og storkoser meg i lag med di skjønne barna.Nydelige bokmerker du har laget.Dette greier ungene. Ha en fin kveld.

Anne på Moseplassen sa...

heisann, så artig å få ta del i teaterleken deres. Høres ut som barna har det strålende, og du har virkelig gjort en jobb for å få allt til :D

Therese sa...

Wow, så artig for ungene :) Jeg sier som Henrieta, at dette må være en flott barnehage å være i. Jeg husker den gang jeg selv gikk i barnehage, der de hadde et utkledningsrom med prinsessekjoler og masse smykker. Jeg elsket de kjolene, og bodde i dem så fort jeg fikk sjansen. Jeg husker fremdeles den i rosa *ler* Flott tiltak, som garantert kommer til å sette minner hos ungene :)