mandag 27. april 2009

En time med mye morro : Ramsløk, til nytte og glede.

På lørdag mens jeg sjauet i hagen og passet en haug med unger, ville min søster ha meg med for å plukke ramsløk. Hun har en grei venninne som vet hvor de vokser. Jeg fikk desverre ikke anledning til å være med, men syntes det var litt dumt. Jeg hadde jo hørt om denne ramsløken, og det stod faktisk en artikkel om den i Bergens Tidende samme dag. Min søster mente derfor at det var avgjørende å få plukket dem denne dagen, for nå som alle fikk vite om denne planten var det antakelig tomt på søndag. Hun dro avgårde, mens jeg fylte blomsterurne etter blomsterurne, tok stoffet over stolene mine, kostet, ryddet og priklet småplanter. Rundt hjørnet hoppet og hoiet barna på trampolinen.


I nitiden om kvelden kom min søster med en hel pose ramsløk hun hadde plukket til meg, noe jeg syntes var enestående snilt, for hun har en vond rygg som er veldig kranglete for tiden, så slike aktiviteter får hun svi for senere. Nå hadde hun hvilt seg og kom for å lære meg opp. Man tager en kjøkkenmaskin, og solsikkeolje eller rapsolje, strør litt salt over og lar maskinen mose det til en dressing. Det ser litt grisete ut, men det er bare fordi ikke alt gikk nedi første omgang, så vi måtte ta tre omganger. Midt i omgang to gikk det opp for meg at dette måtte blogges. Med dårlig mobil riktignok, men dog.Så er det bare å fylle på glassflasken og skru igjen korken. Oppbevares i kjøleskapet og varer i følge min søster et år. Men min er nok tom lenge før det. Men det er sterke saker, det skal ikke mye til. Vi måtte selvfølgelig prøve å lage bagetter med smørog ramsløk med en gang. Med tomat og ost på toppen ble det en hel liten forrett, og den skal jeg pøve på klubben neste gang.


Slik fikk vi avsluttet kvelden med deilig mat. Jeg følte meg nesten som en bondekone der jeg satt. Herlig smakte det også. Bildene av ramsløkflasken og smøret er tatt i Lisemorshave, som snart er tilbake til forrige års prakt, hurra : )


Nyt bildene og prøv gjerne dere også. Ramsløken må plukkes om våren, helst. Søndag brukte vi dette som dressing på salaten, deilig, men sterkt. Neste gang tar jeg mer olje i, gitt.


Her eller her kan du lese mer om ramsløk.
Velbekomme : )

8 kommentarer:

liven sa...

Så spennede da.....har ikke smakt det tror jeg!!
Og ikke leste jeg det i BT heller...:o9
Her har det også begynt å regne nå men hagen har nok godt av det!!
Har sådd revebjeller og kornblomst i bedet i dag.....så nå får jeg vente å se om det kommer noe opp!!
Har også satt ned georginer......røde, rosa og hvite!! det var deilig å pusle i hagen i formiddag....nydelig vær og ingenting jeg måtte gjøre!!
Kunne holde på med akkurat det jeg ville!
Det er deilig etter en tid med " må gjøre" ting:o)
Har plantet ut en del av det jeg har sådd også......men tror jeg liker best å så direkte utendørs!!
Og stiklingene av pelargonium vokser som bare det....mens de jeg sådde er puslete greier! Så til neste år tror jeg at jeg holder meg til det!!
Nå får vi bare vente på godværet igjen så er det fullt hagearbeid her igjen:o)
kos deg Lisemor og ha en flott uke:o)

Jannicke sa...

Vi er veldig glad i ramsløk..
Bruker det mye om sommeren spesielt. Blander det i smør, og det er kjempegodt på ovnsbakte potetbåter - eksempel som tilbehør til laks eller kylling :o)
Takk for koselig hilsen til meg :o)

Klem.

Ramme Alvor sa...

Fasinerende. Veks denne planten overalt eller berre lokalt i Bergensområdet? og..kva smakte det?

Britt :)

Landcharm sa...

Dette så da deilig ut!

Henriette sa...

Dette høyrdest utruleg spennande ut. Har ikkje prøvd Ramsløk, men no vart eg frista. Trur det veks ein del ikkje så lang herfrå, så kanskje eg må ut og hausta:)

Det er fantastisk deilig å få jobbe i hagen att!!! No tuslar eg rundt og myser på det somkikkar opp etter vinterdvalen, og kosar meg med frøa eg har hatt liggande. Jammen veks dei så det held!!!

Ha ein flott kveld.
Klem:0)

Anja-Elin ♥ Vakre augeblikk sa...

Åh, det såg jo berre SÅÅÅ godt ut!! :) Hmm, trur eg har gått glipp av litt BT i det siste, som så mykje anna :) kanskje vi finn noko her i Åsane og :)

Ja, er kjempeglad for at hovedoppgava er endelig i boks. Var nokre harde veker. :) No venter eg berre på at sola skal komme for å bli.. Her er det grått og trist i dag, så har ikkje fått vert så mykje ute, som ønskelig. Håper det tar seg opp! :)

Ønsker deg ei kjempefin veke videre! Godklem til deg :)

oline's skattekammer sa...

Hei igjen, nå ble jeg sulten nå!! Så spennende en plante, den har jeg aldri hørt om, langt mindre smakt noe av, men virker jo som det rene vidundermiddelet! Man lærer stadig noe nytt inne i denne vidunderlige bloggverdenen!!Ha en nydelig tid fremover, kommer garantert innom deg igjen!!

Anne på Moseplassen sa...

takker og neier :)
Ramsløkpure er jo en skikkelig snakkis blitt, sunt og godt og artig fordi det er naturprodukt med kort sesong.
Nydelig så det i allefall ut :D både maten og pynten.