torsdag 13. august 2009

Og at det er en nyttig ting kan ingen komme fra ......... SMÅSNEKRING med komplikasjoner

Se på denne dere. En hylle snekret av Lisemoren, tro det eller ei. Jeg har lenge ønsket meg både den ene og den andre hyllen. Men jeg synes ofte det koster mer enn det smaker for å si det sånn. Dessuten er det ikke like lett å få målene til å stemme med der jeg har tenkt å henge dem. Derfor bestemte jeg meg for å prøve å snekre en selv..
Denne hyllen laget jeg av restene som ble til overs etter at jeg hadde satt sammen to andre og mye større hyller. Knektene ble nok litt lenger enn jeg hadde tenkt, men vi får se hvordan den blir når den kommer opp. Jeg skal få tak i en stang som jeg kan ha over fra knekt til knekt, til oppheng for et pyntehåndkle..Jeg var innom Holmehuset på Frekkhaug i ferien, de har en veldig fin blogg, som dere må gå inn og se på. Da pratet jeg litt med personalet, og beundret en lignende hylle (men større og mye finere). Da fortalte hun meg at før i tiden hadde de slike hyller på alle kjøkken. Så hang de klutene som var i daglig bruk (og gjerne skitne og flekkete) bak på krokene, mens foran dem, over stangen, hang de et pyntehåndkle, som skjulte alle de stygge hverdagsklutene. For de skulle ikke vises.
.
.


Det kan da ikke være så vanskelig å snekre sammen en hylle eller to, sa jeg kjekt til meg selv. Jeg er tross alt en handlekraftig dame. Men det er ikke til å stikke under en stol at det er en sjokkerende stor forskjell fra å hekle til å snekre.


.


Men her er i hvertfall den hyllen som ble noenlunde slik som den jeg likte så godt i butikken. Skjønt skeiv og skakk, det er ikke til å komme fra.
.


.


Jeg hadde god hjelp fra min nye venn, herr sag, da jeg snekret. Den kjøpte jeg meg i vår, i den tro at jeg knapt kom til å gjøre annet enn å sage og snekre hele sommeren. Men dere vet hvordan det er, plutselig var jeg tilbake på jobb igjen, uten flere hyller i heimen.


.


Men så, etter å ha vært på besøk i sommerhuset jeg nylig viste, ble jeg så inspirert at jeg satte i gang. Men enkelt var det ikke, over ser dere en av utallige feilberegninger som måtte rettes opp.


.


Jeg la dem heldigvis utover før jeg begynte å skru dem sammen, for å se hvordan jeg ville ha dem. Da sa engelen og lurven, som var ivrige snekker og malerlærlinger, bare : Å å.......... fulgt av en lang pause. De så jo med det samme at dette ble feil.


.


Under ser dere lurven i full gang med å male den ene siden av hyllen, mens jeg fester kroker på den andre..
Men der kunnskapene svikter, tikker tålmodigheten og standhaftigheten heldigvis inn, det har jeg hatt nytte av mange ganger. Så da var det bare frem med sagen igjen og rette det opp. Sagen var skikkelig skummel å bruke. Det ristet og bråkte noe forferdelig. Plutselig traff jeg kvist og den gikk sent, før den like plutselig var igjennom og gikk full fart igjen. Ja den virket så godt at den rett som det var gikk helt egne veier og langt unna mine sirlige streker.........


.


Du må nesten ta det litt med ro altså, sa min kjære, den er faktisk ganske skarp ! Det er fælt å si det, men det var han som måtte montere den og vise meg hvordan jeg skulle bruke den. Han var veldig tålmodig, og hjalp meg hver gang jeg trengte litt assistanse.


.


Men jeg hørte nok at han sukket innimellom, for han tenkte nok, og det med rette, at han kunne gjort jobben dobbelt så fort selv. Men han har så mye annet han skal ordne og snekre, at da hadde nok ikke vi sett snurten av noen hyller på flere år..Engelen og lurven malte alt sammen sirlig. Det er ikke farlig å jobbe i slike vakre omgivelser. Men det er skikkelig irriterende at det er overskyet vær hele tiden. Selv om vi jo er glad for at det ikke regner lenger, så synes vi i vår familie at solen har hatt nok fri nå, og nesten må ta seg litt sammen, komme seg opp og begynne å jobbe igjen den og.


Engelen maler tålmodig og nøye.

Lurven likte så godt å male, endelig fikk også han slippe til malingsbøttene.
Slik ble hylleknektene, noen av dem. Etter at jeg hadde kjøpt skruer og materialer for samme prisen som på en tallerkenhylle jeg hadde falt helt for, hadde jeg nok materialer til å lage meg seks flotte hyller. Jeg regner med at øvelse gjør mester, for ingen av de tre jeg har laget til nå har vært rette og feilfri, rett skal være rett. Men jeg er kjempefornøyd med dem for det.
Nå skal jeg ut i hagen. Snart skal dere få se mine nye hyller hvitmalt og hengt opp med pynt.
Hilsen Lisemoren

9 kommentarer:

Karianne og Vegard (veien til hjertet) sa...

så flink du har vært! både med hylle og blogg:)
så utrolig fint det sommerhuset var! mange gode ideer der:)
legger meg til som følger av bloggen din.

ha en finfin dag:)

ANETTESHUS.COM sa...

Wow!! Så flink du er! Du har jo møbelsnekker blitt!! Hyllene ble jo kjempe-fine!! Og så kjekt når man kan få litt hjelp;)

Ha en strålende dag!

KLem Anette:)

Anita fra hjerterommet sa...

Ofte mer jobb enn man tror, men så er det jo kjekt når man holder på, og du har jå fått god hjelp av familien :) Anitamannen spør meg ofte hvorfor jeg gidder å strikke eller hekle pledd, det er jo faktisk billigere å kjøpe de.. men det å lage og skape noe selv, det er jo det som gir meg glede og faktisk økt selvfølelse :) Gleder meg virkelig til å se det ferdige resultatet! Ha en fortsatt fin dag!

Mitt hvite hus sa...

Kjære Lisemor...jeg bøyer meg i støvet jeg... så utrolig flink du er.. så enkelt det hadde vært å spurt mannen...som jeg gjør... Men du lærer jo dette... å tenk alt du kan lage etterhvert da...
Hyllene ble kjempefine de... Og det beste av alt..du har laget de selv...
Dyktige damen O=)O=)

Klem Kerstin

Lunalei ;-) sa...

Jeg blir så imponert og inspirert av deg!!! Kjempefine hyller!!!
Klem fra Lunalu

liven sa...

Jeg synest du er veldig flink Lisemoren!!
Så bra at du går igang med slikt da!!
Kjøper hyller jeg....men gjerne på biltema der de ikke er så dyre!!
Gleder meg til å se ferdig opphengt og stæsjet:o)

Merethe sa...

Å :) så herlig å se...Og så fine de ble. De kan du være stolte av. Er det ikke med øvelse man blir mester.
Jeg prøver fortvilt å få til å pusse pipa inne i hobbyhuset. Hvis jeg får det til... er litt sta...prøve litt til. Mannen står og rister på hodet og smiler mildt oppgitt...Derfor var det så artig å se at du også virkelig prøver også får du det til....skal ha deg i bakhodet i morgen. :) Da skal jeg igjen ut å slåss med murpuss,spade og brett. :) Ha en fin kveld. pst...så flinke barna er til å hjelpe mor. :)

Guttemamma sa...

Så flink du har vært,snekkerdamen!!! Foreløpig henger plansjen nede på veggen i gangen, skal prøve å snike den inn i stua eller på kjøkkenet...:-)

torleif ann karin sa...

Gratulerer med så fin selvsnekret hylle. Jeg har vokst opp i ett hus med bestemor og bestefar i samme huset. Og de hadde naturligvis en sånn hylle på kjøkkenet sitt i alle år. Akkurat som du beskriver det med de skitene klutene bak, og pent brodert pyntehandkle foran. Da skiftet hun til jul, påske og hverdagslig, ettersom det var årstid. Så nå lurer jeg plutselig på om noen av de finnes.

Bildne dine var inspirerende og fine, fikk så lyst på en sånn hylle, men har så lite kjøkken:-(

Ønsker deg en fin søndag.

Klem Ann<3