tirsdag 19. mai 2009

Detaljer, detaljer, detaljer, litt mer nasjonalromantikk : )

Jeg er bare nødt til å vise litt flere detaljer fra 17 mai.
Se hva solen gjør for interiøret, det er bare fantastisk når våren er som dette.De av dere som har fulgt med på bloggen min en stund, husker kanskje heklearbeidet mitt som jeg viste dere. Over kan dere se det montert på bunaden. Er det ikke fint med den heklede kraven ?
Litt flere detaljer fra 17 mai huset mitt. Det er så kjekt å våkne til et shainet hus på slike høytidsdager. Nå kommer det litt flere bunadsdetaljer under her. De som ikke er å glad i bunader kan jo heller komme igjen en annen dag : ) Jeg må innrømme at jeg har fnist litt av Emmelines historier om bunadspolitier og Emmelinemannen som ville kaste bunaden i do og skylle ned dersom noen prøvde seg på å få ham inn i en.


Men smaken er heldigvis som baken, forskjellig. Her i Lisemorhuset er vi bunadsentusiaster. Mannen min har bunad og han er skikkelig flott i den også. Derfor er jeg alltid ekstra forelsket i ham når han tar den på. Jeg mener at her er det mange menn som må våkne opp. MENN I BUNAD ER FLOTT OG BARSKT. Min mann fikk sin av meg i gave akkurat i tide til vårt første barns dåp. Derfor er det jo selvsagt gode minner knyttet til plagget også. Vi var et flott par om jeg skal si det selv (ler) Men da jeg spurte ham fem år før dette, om han ikke ville ha seg en bunad, da bare fnyste han og sa at han, han satte grensen ved dusker rundt knærne, det gikk i hvertfall ikke han med. Så jeg tenkte nei, nei, det var jo dumt. Men en mann må tross alt føle seg vel og bestemmer over seg selv. Så jeg snakket ikke mere om det. Så plutselig en dag fire år senere sa han, du vi skulle ikke kjøpt en bunad til meg likevel ? Dagen etter var den bestilt, he,he. Han har brukt den vannvittig mye og ingen av oss har angret.(så det er kanskje håp for flere der ute, en skal aldri si aldri.....). Men i år fikk han ikke luftet den, da var han slått ut av influensa, og det er han ennå, sukk.
Her kan dere se hva min mor sysler med på fritiden. Bildet over dette er detaljer fra engelens forkle, med hardangersømsbroderier. I år har min mor sydd nye skjorter, forklær, caper og diverse annet til barnebarna, med hardangersømsdetaljer. Da jeg var liten sydde min mor bunader til oss fra vi var bitte små. Jeg husker ennå hvor fin jeg følte meg i den. Mor fikk tre jenter på fire år, så hvert annet år sydde hun en ny bunad til eldstemann og så vokste vi oss gjennom dem en etter en. Til vi fikk de vi har nå til konfirmasjonen. Over ser dere engelens krage og pyntelisten til søljen.Den datteren min har på seg over, er min mors Hardangerbunad. Vi voksne i familien har alle Askøybunader, og min mor har sydd det til alle barna her også, men nå når de hadde vokst ut av dem ville vi gjerne bruke Hardangerbunadene til dem, siden vi hadde dem og det er for gale at de ikke er i bruk. Men barnebarna kom to og tre samtidig, så dermed måtte min mor supplere litt. Hun har sydd inn, ut, opp og ned, og er så snill, så snill, så snill. Men dette må vi nok bare lære oss etterhvert, skal vi bringe bunadsarven videre.


Min meget tålmodige far brummer hvert år, for min mor hjelper alle vennene deres og deres barn og barnebarn med rettearbeid på bunadene også, så far syns det kan bli litt for mye rot og tråder ute av kontroll. Han kommer på jobb med tråder på klærne og støvsuger konstant hjemme stakkars. Min mor går i full jobb, så det sier seg selv at min far også får det travelt i mai, for da faller det meste hjemme på ham alene. Dokkar må være klar over det, sa han til oss på 17 mai, at hadde det ikke vært for meg så hadde ikke denne bisnissen her gått rundt lenge !!!!! Ja det er helt sant, sa min mor fornøyd, før hun fortsatte til seg selv og meg neste år tror jeg at vi må sy en skikkelig skjorte til lurven også. Den han har nå har jeg nemlig kjøpt til ham og den hører ikke til !


Her er detaljer fra ermene, er det ikke flott ? Alle barna har fått forskjellige mønstre, og jeg skal vise noen til i mitt neste innlegg, mest sannsynlig viser jeg barna også, søstrene mine sier det er bare å kjøre på, mens jeg altså vingler litt med skal/skal ikke ha dem så mye inne på bloggen. Vi får se, men nå må jeg finne køyen.GOD NATT : )

16 kommentarer:

My home is my Castle sa...

herlig historie :))
Så flott at din far og føler at han hjelper til hahaha :)))
Helt nyyydelige bilder du viser. Hardangerbunad er bare sååå VAKKER !!! En av de flotteste vi har :)

Ha en fin dag
Klem,Kari

LIVS LYST sa...

Så gøy å se detaljene fra bunaden(e). Herlige søljer! Vakkert vakkert!

Hilsen L-jo

Randi sa...

Jovisst er menn flott i bunad...jeg har en lang og slank mann...og han hadde nok kledd bunad godt...men det er litt for dyrt. Jeg selv har min Nord Trønder bunad...den har dessverre krympet i skapet...dumme,dumme skap!!;-))

Nydelig detalj bilder av en utrolig flott bunad!

ha en flott dag

Anja-Elin ♥ Vakre augeblikk sa...

så artig den historia var :) og så masse lekre bilder du har tatt! Bunad er jo berre så flott :) sjølv har eg sognebunad. I år fekk den henge i fred, då min kjære skulle jobbe. Så det vart heller altankos på meg og Storm :) Vi får heller sjå neste år ;) ser ut som dere haddde ein nydelig dag :) Kjempelekkert pynta til fest vertfall! :) Og så fine dei blomsterkransene var her under :) Søte bilder :)

Ønsker deg ei kjemepfin veke! Godklem til deg :)

Mitt hvite hus sa...

Bunad er vakkert... det mangfoldet av bundaer som finnes er enormt.. For et håndarbeid... denne drakten skal en være stolt av å bære..
Og kragen var alldeles nydelig.. tanker bare på alle timene som går med i et slikt plagg, det er ikke lite...
Så kjekt at din mann ville ha bunad...jeg også syns det er stilifullt med menn i bunader...

Jeg syns mange bunader er flotte, Hardanger bunaden er en av de...

herlige flotte bilder fra deg og dine bunader Lisemor...

Klem Kerstin

LYKKEBO sa...

Mmm.. her var det mye godt! Så flott du hadde pyntet til 17.mai! Kjempe fin budnad!

God kveld til deg:)

liven sa...

Kjempefine bilder Lisemor!!
Nydelig det du har heklet også!!
Tror jeg snart må lære meg å hekle:o)
Menn i bunad er flotte.......ønsker det for mine sønner! Men de ønsker seg ikke det ennå hvertfall!!

ha en fin kveld:o)

Anne-Berit sa...

Så det var det heklearbeidet skulle bli,aldeles nydelig ble det.
Bunadskledde menn og kvinner er fantastisk flotte synes jeg,men det har mannen min sakt klart fra omm,at bunad,det får jeg aldri se ham i,hehe.

Anita fra hjerterommet sa...

Flotte bunader! Ja menn i bunad er bare kjempe tøft.. sikle...

Henriette sa...

Tak for koseleg helsing:)Så fint du hadde pynta til 17.mai. Her vart det litt enkelt i år,men dagen vart flott likevel;)

Nydeleg halslinning på bunaden. Jammen må det vera eit skikkeleg pirkearbeid, men resultatet vert jo vakkert:)

Bunaden til storebror er eigentleg ikkje ein bunad, men ein festdrakt frå Cubus, som me kjøpte i fjor. Eg synes han er kjempeflott, og minner mykje om bunadane her i ditriktet (Hardanger, Sunnhordland).Frøken dings har ein gamal hardangerbunad. Brystduk, belte og forkle hadde eg då eg var liten, medan svigerinno brukte sjølve bunaden, og skjorta då ho var lita:)Til neste år vert det nok min barnebunad som vert tatt i bruk. Kjempekjekt med slike arva bunader:)

Ha ei flott langhelg.
Klem:0)

Himmel & Hav sa...

Så fint du hadde pyntet til 17. mai og nydelig håndarbeid...

Tiril sa...

Nydelige bunader, her går det i Rogalandsbunadar , Jelsa og bjerkheim , skulle gjerne hatt hardangerbunad, min farmor var der fra.

AG sa...

Så flotte broderier! Jeg synes det er kjempeflott med menn i bunad. Bearbeider min egen så godt jeg kan, men jeg trenger enda noen år på meg;)
Håper du får en flott helg!
Klem AG

tinemor sa...

Detaljene som teller vet du ;-)
Ang sengegavlen vår:
Sjekk ut innlegg lenger ned på siden min!
Der står alt om den :-)

Heidi-anitha sa...

Her var det sååå mange vakre helnorske detaljer.. Nydelig!

Kan se det blomster vakkert hjemme hos deg nå! lisemor er vel i sitt ess om dagen:0)

Kos deg i den kommende uken1 De melder om at sommeren skal komme:0)

Klem!

pepperkverna sa...

SÅ nydelig 17. mai!!Hege