mandag 18. oktober 2010

EPLEHØST, dekorativ og spiselig krans til småfuglene.

Hei alle sammen.


På lørdag koste jeg meg i mange timer i hagen. I timevis luket jeg i bedene og tømte krukkene for pelargonium og sommerblomster. Gjort typisk kjedelig arbeid. Men jeg, jeg kjeder meg aldri i hagen. Tvert imot så tenker jeg sjelden bedre enn når jeg jobber der. Får virkelig tømt og sortert hodet mens jeg jobber luker.Siden hagen min har vært ille forsømt hele sesongen var det virkelig nok å ta tak i også. Jeg har ennå mye godt arbeid igjen før alt er klart til våren. Både på jobben min og privat har jeg mye mennesker rundt meg og inngår i masse relasjoner hele tiden. Da er det godt å få litt tid for seg selv. Hagearbeid er virkelig balsam for kropp og sjel.


Høsten har virkelig inntatt lisemorhagen nå. Jeg har plukket verdens sureste epler ned fra treet vårt. I år fikk vi ganske mange epler, men de var veldig små. De er deilig i eplekaker, men ikke noe særlig å spise som de er.

Siden det tross alt er grenser for hvor mange eplekaker jeg kan lage i løpet av noen uker har jeg laget noen små kranser av dem. Det er veldig dekorativt med disse små eplene syns dere ikke ?

Oktoberbergknappen er snart i blomst også, det er virkelig en takknemlig plante. Her har jeg en bitteliten avlegger som skal ut i bedet snart.Disse kransene ville jeg gjerne hatt større, men da sluttet de å være runde, jeg tror ikke jeg brukte tykk nok streng. Men jeg er likevel ganske godt fornøyd. Vi skal henge dem opp til fuglene sammen med fuglematerne.

Kjempelette å lage er de også. Det er bare å tre eplene innpå en tykk streng. Når kransen er blitt så stor som du vil ha den tvinner du de to endene sammen.
Så lager du bare en løkke av enden ved å bøye den i en sirkel og snurre resten av strenge-endene rundt løkken igjen. Så er de klare for opphenging. Velkommen alle småfugler.

Jeg har allerede gitt bort to stykker. Min skjønne venninne sa så greit Å så nydelig, jeg får jo en presang hver gang vi treffes jo! Det skal jammen ikke mye til for å glede andre som dere forstår. Heldigvis. Jeg vet ikke om dere husker naboen min som ble snytt for en dompapp (fuglemater) engelen hadde laget på sløyden ? Vel hun skal få en slik hun også.Selv om erteblomstene klatrer oppover plantebordet mitt som om ingenting har hendt og høsten bare er noe som angår andre hager og ikke Lisemorhagen, så har jeg måttet berge pelargoniumene mine inn nå. Det ble så kaldt natt til lørdag at jeg fikk litt panikk for at de skulle fryse ihel hele gjengen. Dermed måtte jeg ut i mørkenatten og bære dem inn.Min søster og mannen kom innom sent om kvelden bare for å forsikre seg om at jeg var klar over hvor kaldt det var ute. Det var jeg jo overhodet ikke. Min søster vet heldigvis at jeg liker å redde pelargoniumene inn om vinteren. Siden mannen min fremdeles har brudd i ryggen hjalp min svoger meg med de tyngste løftene.

Når folk spør meg om ikke det er litt vel tett å bo så nærme familien skjønner jeg rett og slett ikke hva de snakker om. Jeg har bare glede av å bo slik, heldigvis. Felles hygge og nytte kaller min søster det.Så lørdag hadde jeg min fulle hyre med å få pellisene ut av pottene og stuet sammen tett i tett i store plastbokser. Jeg må jo kunne vanne dem litt inne også. Noen av dem skal jeg ha fremme i huset hele vinteren og se om jeg klarer å holde fine også.

Men med de mengdene jeg etterhvert har fått så lar jo ikke det seg gjøre med alle. I år kjøpte jeg ikke en eneste pelargonium, men hadde likevel hagen full. Pluss at jeg ga bort mange. Det er i grunnen utrolig at alle sammen stammer fra fire små dronning Ingrid planter som jeg kjøpte hos Fru blomst for et par år siden.
Jeg synes det er litt vemodig og trist når det blir så tomt rundt plantebordet mitt da. I fjor blomstret ertene mine helt til frosten kom for fult i desember, men i år skal jeg ta dem vekk før det.

Her skal hele inngangspartiet være klart og pyntet lenge før første desember (det er lov å håpe, men det er mulig det blir litt som da jeg i yngre dager sa til resten av familien at i dag skal jeg legge meg tidlig!
 Ikke la sengen høre deg svarte min mor, da ler den seg ihel. Vel alt går jo ikke alltid etter planen, men jeg skal virkelig prøve)


Ha en flott høstuke videre alle sammen.


Høstklem fra Lisemoren

8 kommentarer:

Gammel stil sa...

Så stilig:) Kjempeflink er du!! Dette har vi aldri sett før, og det var inspirerende:) Tusen takk:) Herlig innlegg! Fine bilder:)

Klem:)

Solstrålå sa...

Koselig høst inspirasjon!
Kjempekoselig blogg!
Første gang jeg er på besøk!
Klem fra Sol.
Takk for titten,jeg stikker nok innom igjen.

Herman Grans ♥ sa...

Fine bilder :) Fine eplekranser og :)
Hilsen Grete

RoseSommer sa...

Så dekorative eplekranser! Lekkert.
Oktoberbergknapp har jeg blitt veldig begeistret for i det siste også. Jeg plukket en bukett og satte i vase på mine foreldres grav for 2 uker siden. Igår var jeg der, og det hadde frosset øverst i grav-vasen, men bergknappen sto like fin! Skal bli spennende å se hvor lenge den holder.
Så bart det er her da, sier gjestene når de kommer på besøk. Jeg synes det er KJEMPETRIST at alt må ryddes bort nå. Får kose meg med bildene fra i sommer. Det hjelper litt. Håper du/vi fortsatt får noen fine sol/hagedager nå framover.

Unknown sa...

Og fuglene spiser det også? Har aldri tenkt på at fugler spiser epler:-)

tror jeg må lage noe sånt til rådyrene i skogen min også. Bare av tau istedet.
Takk for tips!

Ha en strålende uke!

Klem Helene

Mitt hvite hus sa...

Så hyggelig dag du har hatt Lisemor.. koselige eple kranser du har laget... kejkt å få ryddet opp i hagen til vinteren..

Nyt uken *klemmer

Anne (Moseplassen) sa...

Skikkelig koselige eplekranser, de tenker jeg fuglene kommer til å sette pris på :)

Erteblomstene blomstrer fremdeles her, enda det har vært skikkelig frost flere netter. Men de bærer preg av sesongen ja..
I dag skal jeg se å få knipset av frøbelger, så har jeg til neste års utskeielser :D

lavendel mio sa...

Dåån så vakkert!!
Balsam for sjelen å komme inn til deg:)
Nydelige eplekranser du har laget...10 epler hos meg i år, hjorten spiste opp nesten alle epleblomstene i vår:( Men neste år har jeg en rådyrplan:)
Ha en fin onsdag, klem Hanne