tirsdag 4. november 2008

planlegging for hagen 2009

Jeg har alltid ment at hage og interiør er to deler av samme sak. Jeg syns rett og slett at det å plassere møbler og blomster, busker og trær ute også er innredning. I hvertfall på terasser og uteplasser.
Starter med et hagebilde av engelen som tar imot gjester og ønsker velkommen til oss. Dette året (2005) hadde jeg alle møblene blåmalt, og karmene på huset grønne. Nå er alt for lengst malt hvitt, og det ble mye roligere og finere. Nå som sommeren er over, og vintermåneden november er i full gang er det ikke så mye mer å gjøre i hagen. For meg er dette en trist overgang. Jeg savner å grave i jorden og stelle blomstene mine. Det som imidlertid er en kjekk måte å få vinteren til å gå på er å starte planleggingen for 2009. Jeg tråler hagebøker, kikker i frøkataloger og studerer bildene av denne års hagedrift og sammenligner med tidligere års. Jeg har faktisk hatt det ganske forskjellig fra år til år, og nå skal du få være med og se hvordan det har sett ut og utviklet seg fra den spede begynnelse og frem til nå. Så må jeg fortelle hvilke planer jeg har for 2009. Det skal bli så fint..............

sommeren 2005
Helt fra vi flyttet inn her for seks år siden har jeg hatt det for meg at jeg skulle ha en portal ved døren, og den skulle virkelig blomstre. Men det var ikke lett. Dette året var det blomkarse og bondebønner jeg plantet, det ble ikke noe særlig suksess. Jeg fikk riktignok nok noen skrale bønner, men de likte seg som dere nok ser ikke. Men erteblomstene ble veldig fine, heldigvis. sommeren 2006

Men jeg prøvde som dere ser meg også på hengeampler med erteblomster, men de ble ikke fine. Dette har jeg prøvd flere ganger senere, men jeg får de ikke til. Tips om villige sorter og hva de liker mottas med takk. Syns det er rart at jeg får de klatrende ertene så godt til, men ikke ampelerteblomstene. Se bare under her så fine de klatrende er :


sommeren 2006
sommeren 2008
Et evigvarende prosjekt de siste årene har derfor vært å få til en portal ved inngangsdøren. Det har ikke vært lett. Mye fordi jeg må bruke krukker å plante dem i. Jeg har prøvd med roser, men det var heller ikke vellykket. Kjempefint første året, og så bare trist året etter. Noen portal ble det aldri. Nå vet jeg at krukkene var alt for små og gjødsling fraværende, og det var nok en medvirkende årsak. I år har jeg plantet to nye rosebusker i store gode potter inntil veggen under tak. Da holder de seg fine i regnvær også. Skal bli spennende å se hvordan det går neste år. Portalen over har jeg vist før, den består av klematis og erteblomststaude plantet sammen. Da er det blomstring hele sommeren og høsten. I fjor var de små, men i år slo de til og jeg fikk endelig min portal, hurra. Nydelig blomstring hele sommeren. For detaljer og bilder av blomstene går det an å se på innlegget som heter : Winterwonderland. Tvi tvi for at de er like villige neste år. Denne løsningen har jeg tenkt å beholde. Jeg er veldig fornøyd. Melkespannene de står i er det hull i slik at de ikke står i vann og råtner, for her hos oss regner det svært mye.

plan 1 er altså å beholde portal av klematis og erteblomstsatude.
Plan 2 Bak her, inntil veggen ved døren, skal jeg plante klatreroser en gang til for å se om jeg får dem til denne gangen. Vil prøve å finne noen dyprosa, som blomstrer hele sommeren. Tips mottas med takk. Jeg har lyserosa, nesten hvite fra før.

sommeren 2005
Slik så litt av hagen altså ut i 2005, og da var jeg også ganske fornøyd, det må jeg si. Engelen er ivrig gartnerlærling. Hun vanner og pusler med blomstene sammen med meg, og elsker å samle frø til neste års blomstring. Problemet var bare at det nesten bare var sommerblomster her, og det er litt tungvint å begynne på nytt vært eneste år. Det var den lærdommen jeg bare måtte ta på alvor og gjøre noe med. Derfor har jeg plantet masse stauder i år.
Plan 3 er altså ha nesten bare stauder, og begrense antallet sommerblomster som jeg skal så selv.

sommeren 2006, snupien (niesen min) i øs pøs regnvær


Dette året prøvde jeg krypfredløs hengende nedover en hylle, og det ble veldig fint da den begynte å blomstre. Jeg fikk også georginene veldig fint til, selv om de som står her har kastet knoppene på grunn av alt regnet.


solkroken og frokostplassen i 2005


denne lille benken spiste barna mine frokost, lunsh og kvelds ved hver eneste solskinnsdag : )

Solkroken og frokostplassen 2004


Da hadde vi akkurat fått terasse, og jeg hadde malt benken og stolene blå. Skilleveggen er også ny. Da vi fikk den opp ble denne plassen en helt annen. Plutselig var det lunt og stille her. Jeg prøvde meg med rosebusker i krukker her, men de trivdes ikke og ble plantet et annet sted i hagen.solkroken og frokostplassen i 2007 tidlig i sesongen. Er dere ikke enige i at det er klatreroser som mangler her ?

Laget et nytt bed langs den nymalte skilleveggen. Her ble det plantet erteblomststaude, og de ble kjempefine da de kom igjen og blomstret i 2008. Det mangler en planke øverst, ellers skal jeg beholde dette bedet. Stolene og bordet er nytt. Nå har også karmene blitt malt hvite, var ikke det mye bedre ? Plan 4 Her skal jeg også plante klatreroser i 2009 samme plassen 2008
Stolene og bordet så ikke ut etter en vinter ute, så jeg tok stoff og danderte over ved hjelp av hyssing og knuter. Plutselig hadde jeg en kjempefin uteplass. Benkene mine ble malt hvite dette året, og da var det som om jeg var kommet hjem. Plan 5 Sånn vil jeg ha det i 2009 !
Frokostplass august 2008
Jeg er veldig hjemmekjær, og mine to favorittsyssler er baking og hagearbeid. Men siden jeg er ganske selskaps syk også, innviterer jeg stadig venner og familie innom. Noen ganger sitter vi her. I regnvær blir det jo inne. Jeg har også en stor terasse med et skikkelig bord og gode stoler på andre siden av huset. Den har jeg ikke vist ennå, for der er det ikke så koselig, noe må gjøres der. Plan 6 er altså å gjøre den store terassen mer trivelig.
Knutene stoffet er knytt sammen med er laget til slik. Stoffet danderes fint over stolen og samles i en knute i hånden. Denne knuten surres det hyssing rundt slik at danderinen holder seg på plass. Dette holdt seg her i to måneder, selv om vi satt i stolene utallige ganger. Det er stoff for en 50 lapp til sammen på alle møblene og jeg har ikke sydd et sting. For at ikke stoffet skal flagre har jeg knytt en snor rundt nede også, både på bordet og stolene.

Ungene koser seg veldig her. Bildet under har jeg vist før, men synes det tåler en visning til.
Her har gartnerlærlingene mine tatt seg en velfortjent pause. Jeg må bare si at av en eller annen grunn kommer det bare kjempeskrift i resten av innlegget når jeg ser på forhåndsvisning. Jeg finner ikke ut av det, men velger å publisere likevel. Håper det er normalt når det kommer på blogg, hvis ikke er det beklagelig og utenfor min kontroll. Sorry. Ble nemlig litt voldsomt.
Den blå benken ble veldig fin da den ble malt hvit. Oppå ligger en duk min mor har laget. Dette bildet er også med i innlegget : mitt trivelige inngansparti.
Helt på tampen tenkte jeg å vise denne "buketten" her, som jeg også har ofte i hagen min. En hage er ekstra trivelig når man kan høre barnlatter runge mellom bedene. Dette bildet er av kusine og fettergjengen som treffes ofte her hos oss. Mormoren leser ofte i bloggen min, og dette bildet er til ære for henne : ) Hun syns det gikk litt for lang tid mellom innleggene nå.......he, he. Kan ikke blogge hver dag heller, vet du. Må jo ta et bilde av de store snupiene også, de bor i nabohuset sammen med lillesnupien og er ofte innom.
Det er jenten til høyre som har hjulpet meg å oprette en blogg, og begge hjelper meg med teknikken. Tusen takk til begge.

Kanskje lager jeg også et innlegg med andre prosjekter fra hagen som jeg har planer om å gjenta eller forbedre, senere. Vi får se. Nå er det nemlig en lang vinter å tenke, planlegge og bestemme seg på. Jeg skal ihvertfall vise dere ynglingshagebøkene mine en annen dag. Før jeg går over til julen og julebøkene. Blir mye kjekk blogging fremover.


Her er lille fryktløs med grønske på knærne og tantes blomst i håret, etter en hel dag med lek og morro. Midt under min hardt ervervede portal. Noen har frittgående høns, vi har en veldig frittgående liten venn her. Hun er lynrask og liker seg godt ute i verden på egenhånd. Så når hun besøker oss får vi trim her oppe, for da er det minst en leteaksjon per gang. Heldigvis at vi er mange som kan følge med. Men snill som en engel det er hun. Hun skulle nemlig bare...............
Velkommen igjen : )
24 kommentarer:

My home is my Castle sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
My home is my Castle sa...

Woooowwwwww...
For en nyyydelig hage du har !!!
Jeg elsker blomster i krukker og spann. Er sååå lekkert :))
Den portalen din var lekker ! Akkurat en sånn kunne jeg og tenkt meg., men foran mitt inngangsparti er det mest skygge, så da er det ikke sikkert de vil trives, eller hva tror du ???
Jeg har liten peiling på have og har egentlig aldri brydd meg noe særlig om det, men når jeg ser sånne bilder som du har lagt ut, kjenner jeg bare at jeg og vil ha det sånn utenfor ;)

Jeg legger deg til på mine favoritter ;) for her kommer jeg garantert tilbake :))

Klem,Kari

Unknown sa...

Guri malla - her var det fint. Du kommer til å få en fantastisk hage til neste sommer også. Du må virkelig ha grønne fingre og gode hjelpere når du reiser på ferie! Fantastisk flott!

moa sa...

hei
oj - for en vakker hage du har..
skjønner godt både barn og voksne koser seg der!
men , enig i det du sier at hage og interiør henger sammen..og en hage er en lang prosess å bygge opp, trinn for trinn..man må prøve seg frem hva som passer inn av vekster, blomster og trær..
Gleder meg allerede til våren og ta fatt på mitt lille "hageprosjekt"..
koselig blogg du har, helt ny for meg.
ha en fin kveld videre, hilsen fra moa.

Gamlå sa...

Heisann

og for en nydelig hage du har!! Er så enig med deg at hage også er interiør. Nå var det ekstra kjekt å følge hagen din i så mange år som du viser her. Vær du sikker at jeg kommer til å følge bloggen din slik at jeg kan fange opp noen tips til jeg skal begynne å innrede den nye trerassen som vi holder på med (65 kvadrat) som jeg håper er ferdig i februar.

ha en fin kveld videre

hilsen Gamlå

Solveig sa...

Hei:)
Takk for kommentar hos meg!
Det boktipset var virkelig smart,jeg elsker å gi bøker og. For man kan ha mye,men bøker får man aldri nokk av egentlig:)
Tusen takk for det tipset!

Wow,wow wow!! For en fantastisk hage du har:) Du er virkelig flink må jeg si! Og for en variasjon!:)
Likte veldig den portalen du har laget:) Her bruker du mye tid ja skjønner jeg. Er helt satt ut av hvor fint du har gjort det!
HErlig å få besøk om sommeren å kunne sitte ute hos deg ja skjønner jeg:)

Ønsker deg en strålende onsdag!

M.E.V. foto sa...

Her var det utrolig mange nydelige blomster. Flott hage og veldig koselig uteplass:)

Henriette sa...

Hagen din er utruleg flott! Det er så kjekt med ein skikkelig sitteplass ute, der ein kan nyyyyta soldagane. Da e jo ikkje alltid for mange av dei her på vestlandet, men dei som er må nytast:)

Gler meg til å sjå staudane dine. Er sjølv veldig glad i gameldagse stauder; Ridderspore, Peoner, kjempeklokke, stokkroser...treng kanskje ikkje fortsetta. Klematis og gameldagse roser med lukt er andre favorittar. Da skulle vore spanande og møtst til ein hageprat ein gong.........Med hage på 2 mål, er det mykje å ta tak i , og tips tas i mot med takk. No står eit par levegger på programmet, for ein ny uteplass med masse kveldssol:)

Gler meg og til å få kikka på julebøkene dine. Bøker er nemleg ein anna lidenskap. Gler meg til storebror er stor nok til at me kan lesa Julemysteriet i adventstida:)

Ha ein flott dag.
Klem:0)

pepperkverna sa...

Oiiii, har sjelden sett en så frodig og vakker hage.

Lisemoren sa...

Hei kari, fra my home is my castle. Mine potter står i halvskygge. Det er morgensol og formiddagssol på denne uteplassen jeg har vist her. Alt vokser fint i krukkene bare de er store nok og får gjødsel. Tror nok du hadde fått til klematis. Spørsmålet er hvor kaldt det er der hos deg om vinteren. Så lenge du planter klematisen dypt står det i de fleste hagebøkene at de skal tåle frosten. Jeg er ikke akkurat en dreven hageholder selv, men håper du finner ut av det. Hage er gøy : )

Forglemmegei sa...

hei takk for besøket. Snakk om nydelig blogg blir så inspirert, bare gleder meg til sommeren...men må ha litt jul først
klem camilla

Ragnhild / Wallas Verden sa...

Tusen takk for at du har tatt meg med i listen din. Det er jeg bare glad for.
Deilig å se bilder fra en nydelig hage. Jeg har også mange deilige hagebilder fra i sommer. De kommer etter hvert ;)

MiaMaria sa...

Hej!
Vilka härligt gröna fingrara du har här växer det ju så att det knakar........

HA´en bra dag!
MiaMaria

Mitt hvite hus sa...

For en fantastisk hage du har:O=) Portaler har jeg pørvd meg på i sommer også. Men jeg har plantet eføy på to av de , den tredje har jeg blåregn. Blir spennende å se om jeg får det til. Selvfølgelig får du linke meg, bare koselig det=)

Ha en fin helg klem Kerstin

Heidi-anitha sa...

Hei!

Takk for forespørsel om du kan sette meg opp på bloggsiden din, selvfølgelig kan du det! Jeg blir kjempeglad!

Så vaker hage du har! Portalen var skjønn, og jeg elsker erteblomster!!!!!! Hvilken deilig duft! Ikke minst var forandingen hjmme hos deg stor- og så fint det har blitt med hvitmalte karmer ect...

Håper vi treffes på bloggen.
Ønsker deg en god helg!

Klem White vintage. Heidi-anitha

~~*Pennyshouse*~~ sa...

~Hej hej!!!

Visst får du så gärna lägga mig på din lista....

vilken underbar hage ni har....wooow säger jag oxå!

Kram Nilla

Lilla Trollbacken sa...

Vilka härliga sommarbilder du visar. Självklart får du länka mej!
ha det gott
Gabrielle

Randi sa...

oioiooioi...sååå vakkert!! sitter her å måper over den enorme blomstringene dine gjennom flere år!! Det første jeg tenkte når jeg såg det første bilder var...i hvilket land bor hun tro...kan jo ikke være i Norge dette..hihihi
Skjønner godt at du lengter mot våren!! fantastisk!!

Link ivei du..linker jeg også.
Ha en flott helg.

Anne på Moseplassen sa...

så masse vakre blomster, både de med stilk og ben :D
Nydelig hage, og ekstra morsomt å få se den over tid!

Trines Hus og Hage sa...

Hei!
Her har vi en sann blomstervenn, og det er koselig!
Lurt å dyrke stauder og ikke basere alt på sommerblomster. Fint med noen små eller større busker og trær i et staudebed også for å skape høyde. Det må du prøve!
Den hvite sittegruppa innbyr virkelig til en stund i ro og mak. Lekkert!
Bare hyggelig at du vil lenke meg!
God helg!
Trine

AG sa...

Tusen takk for kjempekoselig kommentar hos meg:) Det går helt fint! Må legge til din hos meg jeg også, bloggen din er jo så koselig:)
Veldig fin og blomstrende hage du har!
Ha en finfin helg!

Marie sa...

Vilka härliga trädgårdsbilder, får mig att längta efter sommaren!

Självklart får du länka mig!

Trevlig helg!
Kram Marie

Tiril sa...

Jeg er stum, for ett blomsterhav, tror ikke jeg har sett maken.Her vil jeg gjerne komme tilbake.
Jeg linker deg og.
Ha en flott helg.

LYKKEBO sa...

For en nydelig hage du har! Og så mange vakre blomster.. Her må det være kjekt å være om sommeren:)
Takk for koselig hilsen inne hos meg:) Ble litt stolt jeg når jeg så jeg hadde fått en "følger":)
Linker deg jeg:)

God kveld videre:)